Баба Марта вече е наметнала палтото на Шанел и е с единия крак (обут с модел на Джими Чу) навън. Аха-аха и ще пристигне. За посрещане на модерната бабка, приготвяме стилни и модерни мартеници. За най-малките, разбира се. Които искаме най-много да са здрави, румени и засмени.

Бебетата проявяват интерес към всичко ново. А интересът се изразява предимно в близане, дъвчене, хвърляне на земята и отново близане и дъвчене. Палавите ръчички трудно биха търпяли вързани гривнички. Мартениците, закачени с игли на дрехите пък, са откровено опасни. Следователно бебешката мартеничка трябва да е най-вече безопасна. Някак естествено идва идеята за мартеница като лента за коса за момиченца и папийонка за момченцата.

Ето как да ги направите стъпка по стъпка.
 

Мартеница като лента за коса за момиченцаНеобходимости:
усукана червено-бяла прежда
тънка ластична дантела
парче червен плат или филц
парче картон
ножица

От картона се изрязват две еднакви по големина гръгчета. В средата се изрязва широка дупка. Преждата трябва да се омотае по цялата дължина на картоненото кръгче, като се промушва през тази дупка.

След това с остра ножица се разрязва. Двата кръга се раздалечават един от друг и се връзват стегнато с друг конец. Така всички нишки се прихващат и няма опасност фигурката да се развали. Помпонът се дооформя с ръце.От червения плат се изрязва малко кръгче и се залепва с лепило за текстил или горещ силикон за ластичната лента. От другата страна на парчето плат се залепва помпонът от прежда.