Коледа наближава, а първата асоциация с празника несъмнено е масата, отрупана с домашни вкусотии, около която се събира цялото семейство. На 12 и 13 декември в пространството на betahaus Sofia може да дегустирате и да пазарувате различни домашни вкусотии.
Ако харесвате млечните продукти, ще имате възможността да се запознаете с тези на ферма Палакария, които се правят по стари бабини рецепти. Фермата се намира в село Ярлово, което е разположено на южния склон на Витоша, откъдето извира река Палакария. Стопаните сами отглеждат животните си, които от ранна пролет до късна есен са на паша по тучните ливади на Витоша. Пълномаслено краве мляко и производни продукти ще предлагат и от биосертифицираната „Зелена ферма”, която отглежда своите пасищни животни на свобода в Троянския балкан. "Аз искам български плод" – е кампания на семейно стопанство "Златна нива", които отглеждат кивита. Желанието им е да има българска храна на трапезата, да има живи села, децата и внуците да са до тях и да знаят,че има бъдеще за тях в България. Нещо сладичко може да опитате от Медената къща (мед, сиропи, тахан) или пък шоколадови изкушения с Катерина Рангелова от Sugarmouse.
В рамките на събитието ще има и богата част с лекции от производители, кулинарни блогъри и готвачи, които въвеждат в тънкостите около отглеждането на различни култури и животни и приготовлението на някои традиционни храни. Така например може да научите какви са тънкостите на ръчно изработените традиционни млечни изделия, за българския квас и защо хлябът с него е по-различен и защо двама лондонски адвокати избират село Алино за свой нов дом и започват да отглеждат различни плодове. В специален клас част с Мария Чалиева ще покаже на желаещите две важни правила при дегустирането на вино.