Кучетата на президента на САЩ Джо Байдън са били отведени от Белия дом, след като едно от тях е проявило агресия, съобщава Си Ен Ен. По-малката от немските овчарки - осиновеният Мейджър, е ухапала човек от охраната. Какви точно са нараняванията му не се уточнява.

Мейджър и Чемп са отведени в Делауеър. Не е ясно дали те ще останат там, или това е само временна мярка.

За първи път от четири години в Белия дом бяха доведени домашни любимци. В мандата на президента Тръмп такива нямаше. Той бе единственият президент, след Андрю Джонсън (управлявал през 19 век), който нямаше свой приятел в Белия дом - нито куче, нито котка, нито дори енот (какъвто е притежавал Калвин Кулидж). Решението на Байдън да живее в Белия дом с животните получи широка обществена подкрепа. 

Кучето Мейджър било по-активно като поведение - лаело, скачало. Животното е осиновено от приют за спасяване на животни. Другата овчарка, която носи името Чъмп (от Шампион), е с по-спокоен характер. 

През ноември Байдън получил лека контузия, докато играел с Мейджър. Пезидентът на САЩ хвърлял топка за игра на кучето, което, в своя бяг, събрало килима. Това станало причина Байдън да се спъне. 

В интервю за "Пийпъл" Байдън споделил, че те са добри кучета.

"Обучавахме ги от самото начало. Чемп е стар, той е на 14 години и е бил изключително добре обучен от Корпуса за кучетата. Единственото, на което Джил държи, е да не се катерят по мебелите", споделя президентът на САЩ.