Всеки от нас има шкаф или кутия у дома, пълна с лекарства, някои от които може би вече са с изтекъл срок на годност. 

Но знаем ли какво да правим с тях? Изхвърлянето им в общия боклук или канализацията може да има сериозни последици за околната среда и човешкото здраве.

Увеличаването на употребата на лекарства през последните години е съпроводено с ръст на фармацевтичните отпадъци. Според данни, между 3% и 50% от консумираните лекарства остават неупотребени и се превръщат в битови отпадъци. 

Активните съставки на изхвърлените в битовия отпадък лекарства могат да попаднат в почвата и водата и да доведат до отрицателно въздействие върху цялата екосистема. Ако остатъци от антибиотици бъдат погълнати от човека, чрез храната и водата, която консумира, това може да отключи антимикробна резистентност.

Ето къде можем да изхвърлим лекарствата с изтекъл срок на годност:

 

ЗАЩО АНТИМИКРОБНАТА РЕЗИСТЕНТНОСТ Е ОПАСНА?

„Антимикробната резистентност (АМР) е една от най-големите глобални заплахи за общественото здраве. По данни на Световната здравна организация (СЗО) тя е причината за 5 млн. смъртни случаи само през 2019 г. 

Снимка: btvnovinite.bg

 „Злоупотребата и прекомерната употреба на антибиотици при хора, животни и растения са основните двигатели за развитието на устойчиви на лекарства патогени.“, коментира главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Сред приоритетите на СЗО за справяне с АМР е предотвратяването на всички инфекции, които могат да доведат до неподходяща употреба на антибиотици.

Този проблем провокира стартирането на националната кампания за събиране на лекарства с изтекъл срок на годност „Земята не пие лекарства“, подкрепена от Министерството на здравеопазването. 

 

Целта на кампанията е да алармира, че изхвърлените в битовия отпадък лекарства са една от причините за появата на антибиотичната резистентност, която застрашава човечеството.

В рамките на инициативата ще бъдат организирани мобилни пунктове, на които ще можем да занесем своите лекарства с изтекъл срок на годност. 

  • Първият мобилен пункт ще е на 19 октомври от 10 до 18 часа в столичния квартал Младост 3 на на бул. „ Филип Аврамов“№ 3 
  • Кампанията ще посети Пловдив на 26 октомври на ул. „Македония“ 97Б
  • Последната спирка на пилотния проект ще е във Варна на 2 ноември в на ул. Христо Смирненски № 2

 

 

 

ЗАЩО НЕ ТРЯБВА ДА ОСТАВЯМЕ ЛЕКАРСТВА С ИЗТЕКЪЛ СРОК У ДОМА? 

Една от причините е, че те губят своята ефективност и стават вредни за здравето ни. Неправилното им съхранение или изхвърляне може да доведе до застрашаваюи живота натравения.

Европейският съюз също призовава за строг контрол върху фармацевтичните отпадъци. Те не трябва да се изхвърлят с битовите отпадъци, нито да попадат в канализацията, защото това може да доведе до биоакумулация и да застраши не само животинския, но и човешкия живот.

В България отговорността за събирането на фармацевтични отпадъци е на общините, а Столична община дори осигурява мобилни пунктове за такива отпадъци с възможност за домашно посещение.

Лекарствата с изтекъл срок не бива да се изхвърлят в контейнерите за битов отпадък или да ги изливаме в мивката или тоалетната. Пречиствателните станции за вода не са оборудвани да пречистват медикаменти. Но с малко усилия, всеки може да направи голяма промяна!