Горила, за която се е смятало, че е мъжка, поднася на служителите на зоопарка в Кълъмбъс, Охайо, огромна изненада – ражда свое бебенце.

Горилата Съли била намерена от персонала да държи малкото. Тя живее в зоологическата градина в Кълъмбъс от четири години, но едва когато ражда, служителите разбират, че е женска и че е била бременна.От зоологическата градина обясняват в блога си, че е трудно да се определи полът на по-младите горили - мъжките и женските са еднакви по размер до около осемгодишна възраст и нямат ясно изразени полови органи."С напредването на възрастта горилите стават полово диморфни, което означава, че мъжките и женските екземпляри изглеждат много различно на външен вид. Мъжките обаче не развиват характерните си големи размери, сребристи гърбове и големи издутини на главата (наречени сагитални гребени) до 12-годишна възраст или по-късно", допълват от зоопарка.

Когато Съли била млада горила, зоологическата градина не полага допълнителни грижи за нея, тъй като тя изглежда здрава и щастлива под грижите на майка си. От персонала никога не са се приближавали достатъчно, за да изяснят пола ѝ.Съли забременяла с бебето си през есента на миналата година - горилите имат 8,5-месечен период на бременност. Те не проявяват признаци, тъй като бебетата им са по-малки от човешките, но коремът им е много по-голям.

По-късно ще бъде направен ДНК тест, за да се определи кой мъжки в зоопарка е бащата на бебето.От зоопарка в Кълъмбъс използват раждането на бебето горила, за да подчертаят важността и опазването на тези животни и техните местообитания. Според Червения списък на застрашените видове на Международния съюз за защита на природата западните низинни горили са критично застрашени в дивата природа поради обезлесяването и загубата на местообитания.

През декември 1956 г. зоологическата градина в Кълъмбъс е първата в света, в която се ражда бебе горила.

Вижте историята на една плюшена маймуна, която пътувала дълго, за да се върне при своята собственичка: