Основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг вече притежава истинско морско бижу, след като неговата яхта за няколкостотин милиона долара е акостирала в САЩ - само броени седмици преди 40-ия му рожден ден.

Милиардерът се е сдобил с мега яхта за 300 млн. долара, която върви с допълнителна луксозна лодка за 30 млн. долара, пише още британският "Сън".

 

Плавателният съд, който е с дължина 118 м, е акостира във Форт Лодърдейл, Флорида.

 

Яхтата Launchpad, както е името й, е получила специално разрешение за внос от Холандия само седмици преди рождения ден на Зукърбърг, който е на 14 май.

 

 

КОЙ ИМА ПО-ГОЛЯМА ЯХТА?

Мега яхтата на Зукърбърг се доближава по размери до тази на Джеф Безос, като неговата е по-дълга и по-скъпа – основателят на "Амазон" плати за неговата 500 млн. долара.

 

Но цената на яхтата не е проблем за 39-годишния Зукърбърг, тъй като той стана най-младият милиардер, който влезе в Топ 10 на най-богатите хора в света.

 

 

 

Съобщава се, че през 2021 г. Зукърбърг е притежавал състояние от 108 млрд. долара - сума, която е нараснала до 138,4 млрд. долара до януари 2024 г.

 

Снимка: Getty Images

Зукърбърг едва ли е известен с това, че пести парите си, когато е изправен пред големи покупки.

 

КОЛКО ПЕЧЕЛИ ЗУКЪРБЪРГ НА МИНУТА?

Докато покупката на яхта за 330 млн. долара може да звучи шокиращо за повечето хора, трябва да имате предвид, че Зукърбърг може да си върне изразходените пари за около два месеца.

 

Съобщава се, че основателят на Meta изкарва около 50 000 долара на минута, което прави между 6 и 12 млн. долара на ден и се равнява на прогнозна годишна печалба от над 3 млрд. долара.

 

 

През 2018 г. основателят на "Фейсбук" е печелил приблизително 1,7 млн. долара на час, според изчисления на Business Insider.

 

През 2020 г. Зукърбърг се класира на четвърто място в списъка на най-богатите хора на планетата.