Макензи Скот обяви второто си голямо дарение за годината - близо 4,2 млрд. долара на 384 организации, като част от иницитивата да дари по-голямата част от богатството си.

Новината идва само четири месеца, след като Макензи Скот дари 1,7 млрд. долара на 116 организации през юли, пише Си Ен Ен.

Филантропската подкрепа на Скот възлиза на повече от 4,16 млрд. долара, които са дарени на организации в САЩ през последните четири месеца.

"Пандемията нанасе тежък удар върху живота на американците, които се борят", казва Скот в публикация в Medium. 

"Икономическите загуби и здравните резултати бяха по-лоши за жените, цветнокожите и хората, живеещи в бедност. Междувременно това значително увеличи богатството на милиардерите", допълва Скот.

Публикацията на Скот включва списък със стотиците организации, които са получили средства, включително доставчици на финансови услуги за общности с недостатъчно финансиране, образование, групи за защита на гражданските права и фондове за правна защита, които поемат институционалната дискриминация.

Бившата съпруга на основателя на "Амазон" Джеф Безос, отбеляза, че нейният екип е изследвал над 6490 организации, за да определи кои групи ще получат даренията след решението й да ускори темпото на даренията си тази година.

Скот е 18-ият най-богат човек в света с нетно състояние от 60,7 млрд. долара според Индекса на милиардерите на "Блумбърг". Нейното състояние се увеличи, тъй като акциите на Amazon (AMZN) скочиха по време на COVID-19 пандемията.

Макензи Скот получи една четвърт от акциите на "Амазон" на Джеф Безос след развода им през 2019 г.

Миналата година Макензи Скот се ангажира с инициативата "Giving Pledge". Стартирана от Уорън Бъфет и Бил и Мелинда Гейтс, програмата насърчава най-богатите хора в света да дарят голяма част от състоянието си за благотворителни каузи.