Изпълнителният директор на Amazon и най-богатият човек в света съобщи в Инстаграм профила си, че дарява 10 млрд. долара за борба с климатичните промени чрез инициативата Bezos Earth Fund, която ще стартира това лято.

При нетно състояние от около 130 млрд. долара, дарението на Безос представлява приблизително 7,7% от богатството му.

"Климатичните промени са най-голямата заплаха за нашата планета", казва Безос. "Искам да работя заедно с другите, както за разширяване на познатите начини, така и за изследване на нови начини за борба с пагубното въздействие на климатичните промени върху планетата, която всички споделяме."

Ходът идва след натиск от страна на служителите на Amazon, които искат да накара компанията да отделя повече средства за борба с климатичните промени. Само преди месец Безос беше разкритикуван и заради дарението, което направи за подпомагане на борбата с опустошителните пожари в Австралия.

През септември 2019 г. Безос обяви, че възнамерява да направи компанията Amazon напълно устойчива и карбоново неутрална до 2040 г., захранвана от 100% възобновяема енергия до 2030 г. и обслужвана от 100 000 електрически превозни средства до 2030 г.

Джеф Безос е единственият американец сред петте най-богати хора в света, който не е подписал "Даването на залог" (The Giving Pledge) - споразумение, в което участниците обещават да раздадат над половината от богатството си приживе или в завещанието си. Бившата му съпруга Маккензи Безос подписа споразумението през май 2019-а.

"Тази глобална инициатива ще финансира учени, активисти, неправителствени организации - всяко усилие, което предлага реална възможност да се помогне за опазването и защитата на природния свят. Можем да спасим Земята. Ще предприемем колективни действия от големи компании, малки компании, глобални организации и частни лица", допълва Безос. ⁣⁣⁣⁣⁣

"Давам 10 млрд. долара за старта на Bezos Earth Fund, който ще започне да дава безвъзмездни средства това лято. Земята е единственото нещо, което всички общо имаме - нека заедно да я защитим", заявява Джеф Безос.