В прочувствената публикация в Инстаграм изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос обяви, че компанията ще дари 1 млн. австралийски долара (или около 690 000 щатски долара) за подпомагане на усилията за борба с горските пожари в Австралия и възстановяване на пораженията от огнената криза.

Жестът му обаче по-скоро предизвика негативна вълна от реакции в интернет, тъй като това е по-малко, отколкото Безос е изкарвал на всеки пет минути през 2018 г. - според оценката на Business Insider, базирана на изчисления на Forbes за нетната печалба на Безос.

Въпреки че оттогава състоянието на Джеф Безос намаля заради развода със съпругата му, както и други фактори, основателят на Amazon все още продължава да бъде най-богатият човек на планетата.

Според най-нови данни на Forbes, нетната печалба на Безос е нараснала с 3,5 млрд. долара от 2 октомври 2019 г. до 13 януари 2020 г. При този темп богатството му щеше да нараства с 34 млн. долара на ден или приблизително с 23 600 долара в минута. Така през последните три месеца Безос е изкарвал средно 690 000 долара на всеки 30 минути.

Снимка: Getty Images

Горските пожари не спират да опустошават Австралия от края на юли, като досега са отнели живота най-малко на 28 души, опожарили са повече от 2000 домове и са убили над 1 млрд. животни. Сега в публикацията от Amazon заявяват, че ще насочат парите за подпомагане на агенции, които помагат на жертви и възстановяване на дивата природа.

Интернет потребителите бързо разкритикуваха размера на дарението на Amazon, отбелязвайки, че то представлява много малка част от пазарната сума на компанията от 936 млрд. долара. Facebook заяви, че ще дари 1,25 млн. австралийски долара, а известни личности, като холивудския актьор Леонардо ди Каприо, направиха в пъти по-големи дарения от това на Amazon.

През 2018 г. богатството на Безос нарасна със 78,5 млрд. долара, което правеше повече от 215 млн. долара на ден, или около 150 хил. долара в минута. Тази цифра представлява приблизителна оценка на базата на нарастването на нетната му стойност от 2017 г. до 2018 г. и не отразява точната заплата на Безос от Amazon. Голяма част от богатството на Безос зависи от колебанията в борсовата стойност на акциите на Amazon.

Нетната печалба на Безос през 2019 г. беше 46 млрд. долара - годината, в която загуби немалка част от състоянието си след бракоразводното дело с Макензи Безос.