Макензи Скот, бившата съпруга на Джеф Безос, вече е дарила близо 1,7 млрд. долара от богатството си на различни организации и каузи, след като миналата година обеща да даде по-голямата част от него до края на живота си, съобщава Си Ен Ен.

Макензи Скот предостави във вторник актуализация на тези дарения с публикация в Medium, като същевременно обяви, че след развода си с изпълнителния директор на Амазон миналата година вече е сменила фамилното си име на Скот.

Макензи Скот получи 1/4 от акциите на Джеф Безос в Амазон при развода на двойката през миналата година, давайки й 4-процентен дял, който тогава се равняваше на повече от 35 млрд. долара. Понастоящем нетната стойност вече възлиза на около 60 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Блумбърг.

"Както мнозина от вас, аз гледах първата половина на 2020 г. със сърцебиене и ужас", казва Макензи Скот. "Това, което ме изпълва с надежда, е мисълта за това, което ще настъпи, ако всеки от нас размисли върху това, което може да предложи."

Дарението в размер на 1,7 млрд. долара е разпределено между 116 организации, фокусирани върху една от деветте "области на нужда" - включително расова справедливост, ЛГБТИ равенство, функционална демокрация и климатични промени. 

Сред организациите, които тя е подкрепила, са Фондът за правна защита и образование на Националната асоциация за напредък на цветнокожите хора, Фондация Обама, Президентският център на Джордж У. Буш, най-голямата американска организация за борба със сексуалното посегателство RAINN и Европейската фондация за климата.

Снимка: Getty Images

Макензи Скот се присъедини към инициативата The Giving Pledge миналата година. Лансирана от Уорън Бъфет и Бил и Мелинда Гейтс, тя насърчава най-богатите хора в света да дарят по-голямата част от богатството си за благотворителни каузи приживе или като част от завещанието си.

Джеф Безос по-рано бе критикуван, че не дава достатъчна част от богатството си за филантропия, но през последните години основателят на Амазон дари милиарди долари за каузи, включително климатичните промени и хранителни банките.

Засега най-богатият човек в света не се е присъединил към инициативата The Giving Pledge.