Наричат Тина Търнър „Кралицата на рокендрола“. Тя е продала повече от 200 милиона албума, което я поставя сред най-успешните изпълнители на всички времена, а през 1988 г. дори беше включена в книгата с рекорди на „Гинес“ като соловият изпълнител, продал най-много билети за един концерт – 180 000 души са отишли на концерта ѝ в Бразилия. 

Петдесетте са новите 30, а седемдесетте са новите 50. Няма правило, което казва, че трябва да се обличаш по определен начин или да се държиш по определен начин. Живеем във вълнуващи времена за жените.

Тина Търнър пред „Daily Expres“ през 2009 г.

 

Снимка: Getty Images

За половин век на музикалната сцена певицата е успяла да натрупа богатство от над 250 милиона долара и се е превърнала в идол за стотици хиляди хора по целия свят. Но животът ѝ не винаги е бил толкова прекрасен и тя е трябвало да мине през много изпитания, с които се е справила сама.

Тина Търнър е била нежелано дете и никога не е чувствала любов от родителите си

От самото начало животът на Анна Мей Бълок (както е истинското име на Тина Търнър) започва трудно. Бъдещата певица не е имала щастливо детство и е била изоставена от майка си още докато е била малка.

В биографичната си книга „Аз, Тина“, певицата разкри, че майка ѝ не я е искала и вероятно никога не я е обичала.Тя е била една много млада жена, която не е искала друго дете“, пише Търнър. Но освен това майка ѝ Зелма е имала и друга причина да изостави 11-годишната си дъщеря и двете ѝ по-големи сестри – домашното насилие, което е упражнявал съпругът ѝ върху нея.

Нямах никого. Наистина нямах основа на живота си, затова трябваше сама да създам своя път. От самото начало. Трябваше да стана силна и да открия своята мисия в живота.

Тина Търнър през 2018

 Малко след разпадането на семейството, бащата на Тина се оженил повторно и изпратил трите си дъщери да живеят с родителите на бившата му съпруга.

Начало на един провален брак и на успешна музикална кариера

Когато е на 18 години животът на Тина Търнър се променил изведнъж. Докато била в нощно заведение със сестра си, тя се запознала с певеца Айк Търнър, който веднага се превърнал в идол за нея. Тя много искала да пее заедно с него и когато получила възможност, смаяла всички (а в книгата си признава, че и самата себе си) с невероятния си глас.

Двамата започнали по-често да пеят заедно и Айк пишел песни за младата жена, която по това време се казвала Анна. Всъщност именно Айк дал на певицата името Тина, с което тя е популярна и до днес.

 

Снимка: Getty Images

И колкото повече се увеличавал успехът на общите проекти на Тина и Айк, токова повече се задълбочавала връзката им. Така през 1962 г. двамата се оженили.

През следващите години популярността на дуета „Айк и Тина Търнър“ само нараствала, но отношенията между двамата все повече се обтягали. Айк бил агресивен и тормозел съпругата си физически, психически и сексуално. В биографията си тя дори признава, че на втората нощ след брака им, той я завел на секс шоу на живо, което я ужасило и в продължение на десетилетия се срамувала да разкаже историята.

 

Снимка: Getty Images

Години наред Айк Търнър, който все повече се пристрастявал към кокаина, се държал неуважително и грубо със съпругата си, която била толкова нещастна, че през 1968 г. направила опит за самоубийство. В крайна сметка през 1976 г., след поредния скандал с физическо насилие, Тина събрала смелост и избягала от съпруга си.

Ако нещо те прави нещастен, каквото и да е, отърви се от него. Защото ще откриеш, че когато си свободна, се проявява и истинската ти същност.

Тина Търнър пред „Ebony“ през 1986

 Двамата се развели същата година и прекратили общуването си завинаги. През 2007 г. Айк почина след свръхдоза кокаин и тогава Тина за пръв път коментира отношенията си с него: „Не знам дали съм простила на Айк за всичко, което ми направи. Но сега той е мъртъв. Няма защо да се притесняваме за него.

Прочетете на следващата страница как се е променил живота на певицата след развода ѝ >>>

Тина Търнър след развода – певица, актриса и източник на вдъхновение

И като много жени, които излизат от ужасна връзка, Тина Търнър преоткрила себе си след развода. Една година след раздялата си с Айк, тя отново била на сцената и кариерата ѝ започнала да се развива по-добре от всякога.

Само за няколко години Тина Търнър се превърнала в световна суперзвезда и оглавила всички по-големи класации за музика. Певицата станала модна икона и модел за подражание.

Моята тайна за красота е просто да съм щастлива със себе си. Грешка е да смятате, че сте това, което поставяте върху себе си. Според мен голяма роля за това как изглеждаш играе това как се чувстваш относно себе си и живота си.

Тина Търнър пред списание „Woman & Home“ през 2016 г.

 Тина се пробва и като актриса в няколко филма, но актьорската ѝ кариера не успя да засенчи музикалната. Тя участва в няколко филма, сред които „Лудият Макс: Отвъд Клетката на смъртта“ с Мел Гибсън и „Последният екшън герой“ с Арнолд Шварценегер.

 

Най-важното обаче е, Тина отново успяла да открие любовта и то в много по-стабилна връзка, отколкото с Айк. Тя започнала да излиза с германския музикален продуцент Ервин Бах през 1986 г. През 2013 г., след 27 години заедно, Тина и Ервин решиха да скрепят връзката дори повече и сключиха брак.

Хората смятат, че животът ми е бил тежък, но за мен беше едно вълнуващо пътешествие. Колкото повече остаряваш, толкова повече осъзнаваш, че не е важно какво ти се случва, а как се справяш с него.

Тина Търнър пред „Marie Claire South Africa“ през 2018

Дори на 80 години, Тина Търнър продължаваше да е все така жизнена и активна. През последните години тя не правеше концерти и не записваше албуми, но продължаваше да твори. 

 

Музикалната легенда си отиде на 83-годишна възраст.

Не бива да се съсредоточаваме толкова върху възрастта или красотата, защото в такъв случай постоянно ще преследваме нещо, което никога не можем да си върнем.

Тина Търнър пред списание „Woman & Home“ през 2016 г.