На 12 септември 1921 г. в Лвов, днес в Украйна, се ражда един от най-четените фантасти в света - Станислав Лем. Най-популярното произведение на писателя е романът "Соларис" (1961), екранизиран от култовия руски режисьор Андрей Тарковски. Книгите му са преведени на 41 езика, като засягат размишления върху развитието на технологиите, естеството на интелекта, пречките в комуникацията и разбирането, ограниченията на човешката природа и мястото на човечеството във Вселената. Днес се навършват 102 години от рождението на Станислав Лем, а ние почитаме писателя-фантаст с избрани мисли и цитати от творчеството му.

"Масовата култура е обезболяващо средство - аналгетик, а не наркотик."

"Ако, каквото и да е, от атома до метеорита, може да бъде използвано като оръжие, то и така ще бъде използвано, като оръжие."

"Бъдещето винаги изглежда по-иначе, отколкото можем да си го представим."

"За да научиш нещо, трябва вече да знаеш нещо."

"Глупостта е движещата сила на историята."

"Никой нищо не чете; ако чете, нищо не разбира; ако разбира, веднага забравя."

Снимка: Wikipedia/Wojciech Zemek

"Светът трябва да се променя, иначе той неконтролируемо ще промени нас."

"Съвременната цивилизация е обмен в името на удобството."

"Доброто и злото са асиметрични величини. Доброто не се позовава на злото, за да потвърди своята правота, а злото винаги изтъква за оправдание едно или друго добро."

"Нито една религия не може да направи нещо за човечеството, защото тя не е знание основано на опита. Разбира се, тя намалява "болезнеността от битието" за индивидите."

"Хората не желаят да живеят вечно. Те просто не искат да умират."

"Ако адът съществува, той безусловно е компютризиран."

"Докато не започнах да ползвам интернет, не знаех, че по света има толкова идиоти."