Силвия Аздреева, която през май 2022 г. изкачи Еверест, бе наградена лично от самия премиер на Непал.

„Отбелязваме 71-ия Международен ден на Еверест! На тържествена церемония имах рядката възможност да получа отличие лично от министър-председателя на Непал за успешното ми изкачване на Еверест. Благодарна съм на непалското правителство и на Министерството на културата, туризма и гражданската авиация!“ – сподели Силвия.

Тя получи и друго признание.

Снимка: Facebook.com/silvia.silvita.77

„Стая в хотел вече носи моето име! Днес е исторически ден за мен! Най-старият хотел в Катманду, Непал – Kathmandu Guest House by KGH Group, хотел с невероятна история, колекционер на древни артефакти и на голяма част от модерното изкуство, ми оказа рядката чест да наименува стая на мен! Не мога да изкажа с думи огромната си благодарност към непалския народ и за всичко, което прави за мен!“ – призна Силвия.

Снимка: Facebook.com/silvia.silvita.77

Преди 10 дни друга българка – Мариета Георгиева, също изкачи Покрива на света в състава на комерсиална експедиция. Тя е третата българка и общо 16-и наш сънародник, стъпил на най-високия връх на планетата – Еверест (8848 м).

Снимка: Facebook.com/silvia.silvita.77

Първата българка, която изкачи Еверест, е Петя Колчева. Тя направи това през 2009 г. заедно със съпруга си Камен Колчев.

Снимка: Facebook.com/silvia.silvita.77

Припомняме, че през 2022 г. Силвия Аздреева изкачи в рамките на 27 часа Еверест и Лхотце (8516 м). На следващата година тя стъпи и на втория по височина връх в света – К2 (8611 м).

Снимка: Facebook.com/silvia.silvita.77

Силвия описа своите пътешествия в книгата „Да покориш себе си“, написана в съавторство с журналиста Найден Тодоров. Откъс от книгата можете да прочетете тук: