Родопите – планината, която като магия притегля с красивите си склонове, предизвикателни върхове и места, осеяни с легенди. Скъпоценните камъни са друго богатство, с което земята на Орфей може да ви изненада. 

Росица Букова, която е майка на актьора Филип Буков от сериала "Татковци", разказва за намирането на ахати, ясписи и други красиви минерали край Маджарово и меандрите на Арда. 

"Тръгнахме към Маджарово с приятелките ми Гергана и Златина с идеята да видим камъните в естественото им местообитание, сред природата. Просто да се порадваме на красотата им. Намерихме си ахат, опал и много красиви ясписи."

Идеята да се разходят из Родопите отдавна отлежавала в съзнанието на Роси. Ежедневие, грижи с децата, пандемия - все неща, които слагали прегради пред тези планове. Докато един ден просто не казва "Тръгваме". Нейни приятели, които се занимават с откриване, обработка и продажба на скъпоценни камъни, й дават карта къде в района на Маджарово какъв вид камъни може да намери. Обясняват, че камъните в района не са на дълбоко, а са по поляните, вътре в скалните парчета. 

Въпреки това се оказват неподготвени за красивите находки, които ги очакват там. 

"Изкопахме опала с ножица и... с нокти. Просто трябва да знаеш, че те са вътре в скалата. От самите тях се вижда съвсем малко парче. Преди да стигнем до опала, видяхме съвсем малка част от него. Открихме го на полянка, на която имаше малки скали."

След ножицата, започват да откопават с по-малък камък. Споделя, че когато се разбива по-голяма скала, трябва да се внимава, защото вътре може да има различни парчета камъни. При самото разбиване на скалата, може да се наруши и целостта им. Благородният опал е скъпоценен камък с високо съдържание на вода. Когато тя се изпари с времето, той може да се нацепи. 

Снимка: Росица Букова, личен архив

В хотела в Маджарово, в който отсядат, било декорирано с множество камъни и минерали, намерени в района. Огромните скални късове се обработват впоследствие с флекс, за да се извади съдържанието.

Така прави и компанията на Роси - събират доста скална маса, с която не успяват да се преборят на терен, но по повърхността са забелязали камъни в различни цветове.  В района успяват да открият различни находки - на Шейтандере, край язовир „Студен кладенец“, както и в меандрите на реката.  

Снимка: Росица Букова, личен архив

На брега на река Арда, точно до Маджарово Роси Букова открива множество червени ясписи. Ясписът е вид декоративна кварцова скала или полиминерален агрегат на кварца.

Снимка: Росица Николова

"Вечерта всяка от нас си сложи по един камък под възглавницата. Аз имам този навик – като намеря нов камък, го слагам под възглавницата. Има камъни с много силна енергия, направо те бие ток, като го хванеш в ръката си. Станахме сутринта и всички бяхме много усмихнати. Оказа се, че всички сме сънували много хубави сънища. Аз и досега си спя с този камък под възглавницата, при това много спокойно. Намерихме и много кремък, който често се бърка с ясписа."

Сред природата камъните и минералите са с по-убити цветове от това, което сме свикнали да виждаме в магазините. Те не са шлифовани и нямат тази наситеност на нюансите и блясък. Затова и хората често ги подминават, без да им обърнат внимание. 

Всъщност различни видове скъпоценни и естествени камъни има във всички планини - на Витоша може да се открие черен турмалин, край реките на Рила - гранат, в Родопите ахат (нескъпоценен камък, който е много оцветен) опал, край Крумовград - аметисти. 

Снимка: Росица Букова, личен архив

Камъни има и край морето. През лятото Роси открива красив жълт калцит на плажа край Бяла. Това е един от най-широко разпространените минерали в земната кора.

Любовта й към камъните се заражда още преди 20 години, докато баща й работи в Нигерия. На пазарите там можело да се открият множество сувенири от змийска кожа, както и различни камъни - най-вече малахит и оникс.

"Там ми беше първият сблъсък с камъните. Оттогава започнах да се интересувам. Започнах да чета повече за тях, но без да задълбавам. Като започнаха да правят изложби в музея „Земята и хората“, ми стана още по-интересно. Всички камъни са красиви и имат различна енергия." - разказва тя. 

Любимият й камък е лабрадорит. Той е с тъмен цвят, а по когато се раздвижи, се забелязват фигури в нюанси, подобни на опашката на паун. 

С намерените камъни не прави нищо специално - някои от тях дава, за да й направят пръстен или колие, други просто подрежда в дома си.

"Тръпката е като с гъбите – в намирането. Може да не ядеш гъби, но ходиш в гората да ги береш. С камъните кефът е, че ги намираш, не че после задължително трябва да ги направиш на бижута."

Над вратата на дома си е подредила няколко черни турмалина. Този камък е със силна защитна енергия. В колекцията си има още орфеев ахат, аметисти, тигрово око и още много.

Снимка: Росица Николова

 

Най-чисти енергийно са камъните, които са току-що изкопани.

"Ти като си го вземеш от недрата на земята, където е бил, той е най-чист и носи най-силна енергия. Затова напоследък не си купувам обработени камъни и бижута с тях - минали са през много ръце. Идеята е камъкът да ти дава. Но ако е с по-ниска енергия, е възможно да дърпа от твоята. Има много написано за силата и въздействието на камъните. Въпросът е ти сам да си отсееш своето, онова, в което ще повярваш и ще усетиш."

Самата тя се грижи за камъните си като ги мие и изнася на слънце, а понякога прости ги държи в дланите си. 

Снимка: Росица Букова, личен архив