Скъпоценните и полускъпоценни камъни, освен че радват окото с блясъка и изяществото си, да ни даряват със самочувствие и финес, притежават и една друга изумителна способност – да спират хода на времето и да ни правят по-млади и красиви. Достатъчно е върху добре почистеното и намазано с подхранващ крем лице нежно и с кръгови движения да разтъркаме лицето с парченце скъпоценен или полускъпоценен камък. В кремовете за лице, също така, може предварително да поставим камъни за допълнително зареждане с енергия.

Розов кварц

С малко камъче розов кварц се прави нежен масаж върху лицето и се разглаждат бръчките. Съществуват писмени сведения, според които този метод за подмладяване и поддържане на красотата съществувал и бил прилаган още от древните египтяни.

Седеф

В Древен Египет натривали лицето си и със седеф. Според описанията кожата ставала наистина здрава, розова и блестяща.

Авантюрин

Масажът с този камък пък възвръща и поддържа добрия тургор на кожата, правия стегната и еластична.

Съществува и друг известен метод, прилаган в козметиката с минерали, за подмладяване на кожата, а именно чрез вода с престоял в нея скъпоценен камък.

Аметистова вода

Експерти по камъните пък твърдят, че аметистът има свойството да отстранява пигментни петна, да подмладява кожата, дарявайки я с нежна и кадифена мекота. За тази цел е нужно обаче аметистът да се държи над нагрята вода до изпотяването му. След това покритият с пара камък се пуска във вече поохладената вода и се оставя да престои цяла нощ. С тази аметистова вода се мие лицето, а резултатът е гладка, розова и копринено нежна кожа.

Диамантена вода

Според експерти в областта на минералогичната козметика диамантът влияе подмладяващо, ако се пие всеки ден диамантена вода. В чаша дестилирана вода камъкът престоява една нощ и на другия ден водата се пие на няколко пъти. Масажирането на лицето с тампон, напоен в диамантена вода, подобно на аметиста, също има свойството да отстранява пигментните петна.

Сребърна вода

Наред със скъпоценните и полускъпоценни камъни подобно въздействие върху човешката физиология оказват и благородните метали. Например сребърната вода има широко приложение и като лек, и като козметично средство.

Редовното почистване на кожата на лицето с тампон, напоен със сребърна вода спомага за намаляването или пълното изчезване на акне и други видове кожни проблеми. Не случайно можем често да срещнем в състава на редица козметични продукти като кремове против акне, балсами и шампоани против пърхот наличието на колоидно сребро.