Амелия Мери Еърхарт е една от първите жени пилоти и първата дама, прелетяла над Атлантическия океан. Ражда се през далечната 1897 година в Канзас, САЩ. Тя и сестра й получават необикновено за времето си възпитание от майка си, която не одобрявала моделирането на дъщерите в послушни момиченца. Детството им минава в стреляне на плъхове с пушка и катерене по дърветата.

Размисли от Мери Уолстънкрафт>>

Амелия за първи път вижда самолет, когато е на 10 години, а се качва на такъв едва на 20-годишна възраст. Решена, че ще лети, тя се заема с каране на камион и работа в телефонна компания, за да спести хиляда долара, необходими за уроците по летене. На 15 май 1923 г. става шестнадесетата в света жена, получила пилотска книжка от Межународната федерация по аеронавтика. Полетът, който я прави знаменитост, е първият полет над Атлантика, извършен от жена на 17 юни 1928 г.

Рекордите не спират до тук. През август 1928 г. тя става първата жена, прелетяла сама над Северна Америка и обратно. Еърхарт участва и в състезания за жени като наградите й са многобройни. През 1936 г. решава, че е време и за околосветски полет, за който й е нужен нов самолет. Опитът й струва живота - изчезва безследно на 2 юли 1937 над Тихия океан. Обявена е за мъртва на 5 януари 1939 г. Животът и изчезването на Еърхарт са описани в много книги и статии. Известна е не само с рекордите си, но и с постоянството, амбицията и куража си. Кумир е на ранното феминистко движение.

Размисли от Симон дьо Бовоар>>

„Никога не прекъсвай някого, който прави нещо, което ти самия си казал, че не може да бъде направено.”

„Най-ефективният начин да направиш нещо, е да го направиш.”

„Жените, също като мъжете, трябва да опитват да постигнат невъзможното. Когато се провалят, техният провал трябва да служи като предизвикателство за останалите.”

Размисли от Маргарет Фулър>>

„Приключението е полезно само по себе си.”

„Колкото повече човек прави, вижда и чувства, толкова по-способен е да прави тези неща.”  

„Никога не прави неща, които другите могат или ще правят, ако има неща, които другите не могат да правят или никога няма да направят.”

Размисли от Анаис Нин>> 

„Съществуват два вида камъни, както всички знаят, единият просто се търкаля.”

„Смелостта е определената от живота цена на покоя.”