Американската режисьорка Елинор Копола, съпруга на автора на култовата трилогия „Кръстникът“ Франсис Форд Копола, почина на 87-годишна възраст. Отбелязва се, че тя е починала в петък в дома си в щата Калифорния, като причината за смъртта не е уточнена. Това съобщава Асошиейтед прес, позовавайки се на семейството.

Елинор, която израства в Ориндж каунти, Калифорния, се запознава с Франсис, докато работи като асистент на художествения директор на режисьорския му дебют - продуцирания от Роджър Корман филм на ужасите „Деменция 13“ от 1963 г. В рамките на няколко месеца след запознанството си Елинор забременява и двойката се венчава в Лас Вегас през февруари 1963 г. 

Първородният им син, Джан-Карло, бързо се превръща в постоянно присъствие във филмите на баща си, както и следващите им деца, Роман, роден през 1965 г., и София, родена през 1971 г.

Снимка: Getty Images

Джан-Карло, който се вижда на заден план в много от филмите на баща си и започва да се занимава с фотография, умира на 22-годишна възраст при инцидент с лодка през 1986 г.

Роман режисира няколко собствени филма и редовно си сътрудничи с Уес Андерсън. Той е президент на филмовата компания на баща си - American Zoetrope, която е базирана в Сан Франциско. 

София се превръща в един от най-прочутите режисьори на своето поколение като сценарист и режисьор на филми като „Изгубени в превода“ и „Присила“, който посвещава на майка си. 

Снимка: Getty Images

Елинор Копола е режисьор на документалния филм "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" от 1991 г. за снимките на филма на нейния съпруг "Апокалипсис сега" през 1979 г.

Елинор публикува и книгата „Бележки: За създаването на филма „Апокалипсис сега“, пише още БТА. Докато филмът се фокусира върху вълненията на снимачната площадка, книгата описва някои от вътрешните преживявания на Елинор, включително предизвикателствата на това да бъдеш омъжена за по-голяма от живота личност.

Снимка: Getty Images

Тя пише, че е била „жена, изолирана от моите приятели, моите дела и моите проекти“. Тя също така откровено обсъжда, че Франсис е имал извънбрачна връзка. Въпреки това те остават заедно като семейство да края на живота й.

Снимка: Getty Images

През 2016 г., на 80-годишна възраст, Елинор дебютира като режисьор и сценарист в „Париж може да почака“, романтична комедия с Даян Лейн в главната роля. Първоначално Елинор си е поставила за цел да напише само сценария на „Париж може да почака“. 

„Една сутрин на масата за закуска съпругът ми каза: „Ами ти трябва да го режисираш“. Бях напълно изненадана“, разказва Елинор и добавя: „Но аз си казах: „Ами, никога преди не съм писала сценарий и никога не съм режисирала, защо не?“ Бих казала „защо не“ на всичко“.