На 102-годишна възраст почина Айрис Апфел - експерт по текстил, интериорен дизайнер и модна знаменитост, известна с ексцентричния си стил, предаде Асошиейтед прес. 

Смъртта ѝ бе потвърдена от търговския ѝ агент Лори Сейл, която нарече Апфел "необикновена". Не се посочва причина за смъртта ѝ, която беше обявена на нейната Инстаграм страница в петък.

Родена на 29 август 1921 г., Апфел беше известна с ексцентричните и привличащи вниманието тоалети, в които смесваше висша мода и големи бижута.

Класическата визия на Апфел съчетаваше пера с нанизи от огромни мъниста, гривни и сако, украсено с индиански мъниста. 

С големите си кръгли очила с черни рамки, яркочервено червило и къса бяла коса тя се открояваше на всяко модно ревю, на което присъстваше.

Стилът ѝ e обект на музейни изложби и документалния филм "Ирис" на режисьора Албърт Мейзълс.

"Не съм красива и никога няма да бъда красива, но това няма значение. Имам нещо много по-добро. Имам стил", категорична беше тя по отношение на визията си.

Снимка: Getty Images

В края на живота си Апфел се радваше на огромна популярност в социалните медии, като имаше над 3 млн. последователи в Инстаграм, където към профила ѝ пишеше: "Повече е повече, по-малко е скучно". В ТикТок тя имаше над 215 000 последователи.

Почивай в мир, Айрис Апфел!