Модната икона Айрис Апфел изгря на корицата на Harper's Bazaar Arabia по повод своята 100-годишнина. Специалното издание е посветено на ексцентрината дизайнерка, родена на 29 август 1921 г. в Ню Йорк. Арис се снима за корицата изданието с тоалет в ярко червено, шапка с дълги пера и златен тоалет с обемни гривни. Кой е казал, че на 100 трябва да си скучна и забравена от всички старица?

Всъщност Айрис сама опровергава това твърдение. Тя нарича себе си "най-възрастната жива тийнейджърка в света". 

И това съвсем не е най-смелото, с което може да окичи себе си. 

На една от снимките Айрис позира с дълги щраусови пера и характерните си кръгли очила.

Моите приятели ми казват, че огромните ми очила и многобройните гривни са моят индивидуален почерк. Имам забележителни колекции от чанти, колани, гривни и гердани, без които съм загубена. Човек може  да промени външния си вид само като замени един аксесоар с друг.

Това споделя тя, когато показва своята колекция Rare bird (Рядка птица) в Metropolitan Museum of Art’s Costume Institute през 2007 година.

Преди да се срещнат с екипа на списанието на снимачната площадка, тя прекарала сутринта си в тренировки, пробване на дрехи, и междувременно е успяла да финализира свой общ проект с известна марка за интериорен дизайн, пишат от изданието.

На масичките в дома си в Уест Палм Бийч тя е подредила малка част от огромната си колекция от аксесоари - еклектични съкровища, събирани през десетилетията. Много от тях били със стикери от различни музеи и галерии по света, които са изпратили аксесоарите като подарък за рождения й ден. 

Малко преди завървашнето на проекта със списанието, случаите на COVID във Флорида са се увеличили драстично. За Айрис, която живее вече цял век, това не е първата пандемия. Тя е била в Италия по време на епидемията от холера преди много години. Това е и причината, поради която все още отказва да яде сурово месо. Що се отнася до COVID, тя не просто оцелява, а процъфтява по време на карантината - работи от дома си и не се притеснява за здравето си. Ваксинирана е и се наслаждава на свободата, която това й дава. 

Айрис поставяла всеки аксесоар върху избран тоалет, за да се убеди, че са подходящи. 

"Умът ѝ е толкова остър, колкото и стилът ѝ. Може да си спомни всеки път, когато е носила своите аксесоари и с кои фотографи ѝ е било най-приятно да работи." - пише Harper's Bazaar.

"Никога не съм имала бизнес план. Ако преди 10 години някой ми беше казал, че ще се занимавам с това, щях да се изсмея и да кажа: "Ти си луд!". Ако нещо се появи и ми хареса, ще го направя." - споделя с решителност Айрис.

Точно тази безстрашна спонтанност в стила и чувствителността й карат толкова много хора да се влюбят в нея и нейния стил. Въпреки това тя казва, че навършването на един век е "страшно усещане".

"В момента, в който се родиш, започваш да остаряваш и да се вманиачаваш по това е глупаво. Смятам, че просто трябва да се справяш с проблемите. Така че, всъщност, се чувствам по същия начин, по който съм се чувствала, когато съм навършвала 99 или 73 години - или пък 22!"

В родния ѝ град Ню Йорк Bergdorf's й посвещава витрина, а H&M организира празненство за рождения й ден по време на Седмицата на модата там. Айрис е обявена за носител на наградата за цялостно творчество "Андреа Путман".