Айрис Апфел е американски интериорен дизайнер. Винаги носи огромни, кръгли очила с масивни рамки и дебели стъкла и прилича на анимирана пчела с големи очи... но точно така се харесва. Първоначално се насочва към модата, но именно модното списание, в което започва първата си работа (като момиче на копирната машина), я отказва от тази й мечта. Според Айрис редакторите в това списание са на никаква възраст и имат никакъв вкус, те са „твърде стари, за да забременеят, но твърде млади, за да умрат”. По-късно тя се насочва към интериорния дизайн и именно тук е в стихията си.Модерните хора са луди, независимо къде се намират

През последните 50 години Айрис носи екзотични сетове дрехи, които повечето от нас не са сънували и в най-откачените си сънища. За вечерни партита тя смело комбинира палто от зелени кокоши пера, червен велурен панталон до коленете, сребриста лисица през рамо и колан от Южна Африка на кръста… И ако това не ви е достатъчно, какво ще кажете за тези неща, които има в гардероба си – сватбена рокля от Тунис, дълго вълнено палто от Афганистан, колани с риби от Южна Америка, златни обеци и колиета от Африка, гривни, направени от пластмасови очи на детски играчки.

На въпроса за кого се облича по този начин, тя отговаря – „За себе си, единствено и само. Обличам се така, че да доставя удоволствие на себе си. Ако с тоалета си накарам съпруга си да крещи от ужас, разбира се, бих се преоблякла. Но ако някой друг не харесва как се обличам, това е негов проблем – не мой ”.Модна икона?!

Факт е, че хората са влюбени начина, по който Айрис Апфел изглежда. Когато показва своята колекция Rare bird (Рядка птица) в Metropolitan Museum of Art’s Costume Institute през 2007 година, тя става сензация. Представените там дрехи са описани като смесица от висша и нисша мода - Dior haute couture с дрехи от битака, еклектични тоалети от 19 век с панталони на Dolce & Gabbana от змийска кожа. Със забележителна проницателност тя съчетава цветове, текстури и модели, без значение от период, произход и етническа принадлежност.

Жени на различна възраст споделят, че Айрис им действа освобождаващо и стимулира смелостта им. В различни страни се появяват и нейни фен клубове, създадени от млади момичета. Когато Линдзи Лоън разглежда тази колекция, не само иска веднага да купи няколко от дрехите, но изявява желание Айрис да стане неин личен дизайнер. Но Айрис няма време за игричките на Лоън.

89-годишната Айрис е родена в Астория, Манхатън. Майка й имала моден бутик и обожавала да облича единственото си дете. Окуражавана от майка си, на 12 години тя открила очарованието на магазините за антики, намаленията и разпродажбите, където можела да открива нестандартни обувки, аксесоари и други забележителни, грабващи окото неща.

След като завършва история на изкуството в Нюйоркския университет и арт училище в Уисконсин, през 1948 заедно със съпруга си Карл стартират общ бизнес – текстилна и дизайнерска компания под името Old World Weavers. Обикалят и намират вдъхновение и нови материали за работа в Индия, Европа, Африка, Средния изток и т.н. Айрис пази почти всичко, което някога е купувала, хиляди дрехи от висшата мода, аксесоари от дизайнерски колекции от цял свят. Скоро техни клиенти стават Грета Гарбо, Ести Лаудер, работи за различни дизайнери - Balenciaga, Ben Zuckerman, Bill Blass, Oscar de la Renta и др. Интериорните им решения включват и работа за Белия дом по време на управлението на 9 президенти – Трумън, Айзенхауер, Никсън, Кенеди, Джонсън, Картър, Рейгън и Клинтън.

Журналистите, които са били поканени в дома й за интервю, споделят, че това е като психеделична телепортация в 17 и 18 век, някъде във Франция или Италия. Въпреки многообразието от вещи, всяка една от тях е на точното място и има причина да е точно там.

Айрис няма деца, защото счита, че това би я ограничавало да прави каквото иска, по което време иска. Тя и съпругът й излизат два пъти седмично в компанията на хора поне с 50 години по-млади от нея.

За своя стил Арис споделя следното - За мен ключът към изграждането на личен стил са аксесоарите. Моите приятели ми казват, че огромните ми очила и многобройните гривни са моят индивидуален почерк. Имам забележителни колекции от чанти, колани, гривни и гердани, без които съм загубена. Човек може  да промени външния си вид само като замени един аксесоар с друг. Обожавам нещата от различни светове, различни времена и възможността да ги комбинирам.

Животът според нея е пълен с фантазия и хумор, a дрехите за нея са просто още един начин да бъде експресивна.