От първия път, когато се появява на големия екран (през 1982 г. на 16-годишна възраст) Никълъс Кейдж е участвал в повече от 100 филма. Това е и причината да е едно от най-разпознаваемите лица в Холивуд. Въпреки това голяма част от тези филми, особено от последните десет години, са пълен провал и е било ясно, че ще са такива от самото начало, а Никълъс Кейдж е единственото познато име в актьорския състав. Причината за това е, че само за десетина години актьорът похарчи цялото си състояние, натрупано в началото на успешната си кариера и сега е принуден да участва във… всичко.

Днес Никълъс Кейдж, който е един от най-възхваляваните, а в същото време и най-подигравани актьори в Холивуд, навършва 57 години. Той е звезда в хитовете „Да напуснеш Лас Вегас“ и „Лице назаем“ и има награда „Оскар“.

Снимка: Getty Images

Истинското име на актьора всъщност не е Кейдж, а Копола. Никълъс е племенник на великия режисьор Франсис Форд Копола, на когото дължим шедьоврите „Кръстникът“ и „Апокалипсис сега“.

И макар младият актьор да е искал да постигне успехите си сам, а не да бъде свързван с легендарния си чичо, цял живот е завиждал на богатството му: „Чичо ми беше много щедър човек“, е споделял Кейдж. „През лятото го посещавах и тогава исках да съм като него. Исках да имам много имения и това ме напътстваше в кариерата ми.

Никълъс Кейдж с Франсис Форд Копола
Снимка: Getty Images

Актьорът си спомня един случай, когато бил на 15 години и пътувал с чичо си в колата. Тогава споделил с него, че иска да стане актьор и дори му казал, че ако му даде възможност, ще му докаже колко е талантлив.

Няколко години по-късно младият Никълъс Копола участва с малка роля във филма „Бързи времена в Риджмънт” от 1982 г. и това поставя началото на впечатляващата му кариера. През следващата година получава роля във филма „Момичето от долината“, както и така желаната възможност да участва във филм на чичо си – „Рибка-боец“, в който звезди са Мат Дилан и Мики Рурк. За да не бъде обвиняван, че получава помощ от чичо си, Никълъс променя името си от Копола на Кейдж.

Никълъс Кейдж в кадър от "Гласът на вятъра"
Снимка: Getty Images

През следващите години кариерата му тръгва стремглаво нагоре и Никълъс Кейдж се снима в няколко много успешни филма, като „Лунатици“ и „Да отгледаш Аризона“ от 1987 г., „Диво сърце“ от 1990 г., „До краен предел“ от 1999 и „Кибритлии“ от 2003 г. Освен с чичо си Франсис Форд Копола, Кейдж е работил и с много други големи имена в Холивуд, като Дейвид Линч, Мартин Скорсезе и Ридли Скот.

Никълъс Кейдж и Анджелина Джоли в кадър от "да изчезнеш за 60 секунди"
Снимка: Getty Images

Освен с огромния брой роли в живота си, Никълъс Кейдж е известен и с безразсъдното пръскане на пари, което стопява богатството му за много кратко време. Ако ви е любопитно за какво се харчат стотици милиони, може да прочетете тук: