Съвременната фентъзи литература загуби едно от най-популярните си имена. На 72-годишна възраст почина американският писател Тери Гудкайнд, автор на мащабната поредица „Mечът на истината“.

Преди да открие литературния си талант, роденият през 1948 г. Тери Гудкайнд е дърводелец и дърворезбар. Чак на 46 години прави опит да пише и първият му роман „Първото правило на магьосника“, който излиза през 1994 г., се превръща в бестселър. Така започва и противоречивата във фентъзи средите поредица „Мечът на истината“.

Снимка: Wikipedia

През следващите две десетилетия и половина Тери Гудкайн пише още 20 книги, които се развиват в света, създаден за „Първото правило на магьосника“.

През 2008 г. първите му книги са екранизирани като телевизионен сериал, но той е прекратен само след два сезона, въпреки че има стабилна, но твърде малка група верни почитатели. Зад проекта стои режисьорът Сам Рейми, най-известен с култовата хорър поредица „Злите мъртви“ и по-старите игрални филми за Спайдър-мен.

Съобщението за смъртта на писателя беше направено на официалната му фейсбук страница: „Не е възможно да се изрази с няколко думи колко невероятен съпруг, писател, приятел и човек беше Тери Гудкайнд. Вече ни липсва ужасно много. Благодарни сме му, че сподели работата си с нас и завинаги ще остане в сърцата ни.