Как фламенкото от народно изкуство в Испания се превръща в един от най-популярните и вълнуващи музикални стилове на нашето време – това ще разберат зрителите на поредицата „НепознатиТЕ” по bTV, тази неделя, 21 ноември, от 12.00 часа.

Филмът „Фламенко: черно и червено” на журналиста Георги Тошев, режисьора Ема Константинова и оператора Калоян Божилов е първият български филм, който разказва за света на пламенния танц. Той ни среща с две от звездите на фламенко сцената  – испанците Пол и Моника.

Тя е от Барселона, а той  - от Кордоба. Двамата се срещат още, когато са съвсем млади танцьори в трупата на Каналес. Любовта им се случва през дългите часове на репетиции и пътувания. Заедно са вече от 14 години. И двамата са отдадени на фламенкото.

Пол Вакуеро и Моника разкриват тайните на най-популярния испански музикален и танцов стил. Водят екипа на „НепознатиТЕ” в „Каса Патас”, специално място в сърцето на Мадрид. Там всеки може да усети духа на танца. Камерата на bTV улавя и мигове от хитовия спектакъл „Каетана су пасион” в театър „Лопе де Вега” и репетиции в „Каса Патас”.

Филмът представя различните видове фламенко като сегуйрияс или солеарес. Всеки от тях има собствена мелодия, ритъм и хармонична структура и носи характерно настроение.

Пред камерата на „НепознатиТЕ” застава и легендата на фламенко танца - Сесилия Гомес, позната от филмите на Карлос Саура. Тя разказва за страстта си към музиката, какво е дуендето и как музика и танц могат да се превърнат в начин на живот.