Марк Зукърбърг, основател и главен изпълнителен директор на Фейсбук, се превърна бързо в  един от най-богатите и влиятелни хора в цял свят – благодарение на забележителния успех на социалната мрежа. Той обаче е много по-интересна личност от познатата му роля във Фейсбук - затова нека разгледаме 10 интересни факта за Марк Зукърбърг, които хвърлят светлина върху неговия път, постижения и уникална персона. От ранните му дни като забележителен програмист до вдъхновяващите му филантропски начинания - тези факти ще ви дадат любопитен поглед върху живота на един истински пионер в ерата на социалните мрежи.

1. Занимава се с програмиране от ранна възраст

От ранна детска възраст Марк показва талант в програмирането. Той започва да програмира на компютърни езици, когато е едва на 10 години.

Снимка: Getty Images

2. Създава Фейсбук в стаята на общежитието си в колежа

По време на престоя си в Харвардския университет Марк Зукърбърг стартира Фейсбук от стаята си в общежитието, като изобщо не е подозирал, че това ще се превърне в глобален феномен.

3. Напуска Харвард, за да се съсредоточи върху Фейсбук

През 2004 г. Зукърбърг взема изключително смело решение - да напусне Харвардския университет и да преследва своите предприемачески мечти, като посвети времето си изключително на Фейсбук.

Снимка: Getty Images

5. Става един от най-младите милиардери в света

Благодарение на огромния успех на Фейсбук, Зукърбърг се превръща в един от най-младите милиардери в света, които са постигнали това благодарение на собствените си усилия - на едва 23 години.

6. Обещава да дари 99% от акциите си във Фейсбук

През 2015 г. Зукърбърг и съпругата му Присила Чан обявиха, че в рамките на живота си ще дарят 99% от акциите си във Фейсбук, като средствата ще отидат в подкрепа на различни благотворителни каузи.

Снимка: Instagram.com/zuck/

7. Обожава да носи сиви тениски

В допълнение към емблематичния си суичър, Зукърбърг е известен с афинитета си към сивите тениски, които опростяват избора му на дрехи в гардероба.

8. Със съпругата си са заедно от 20 години

През ноември 2023 г. Марк Зукърбърг отбеляза 20 години от първата среща със съпругата си. Зукърбърг и Присила Чан се запознават през 2003 г. по време на парти в кампуса на Харвард. Заживяват заедно през 2010-а, а през май 2012 г. се женят в дома си в Пало Алто - изненадвайки гостите, които били поканени уж за празнуване на нейното дипломиране.

Снимка: Getty Images

9. Има 3 дъщери

39-годишният създател на Фейсбук и съпругата му Присила Чан се сдобиха с трета дъщеричка през март 2023 г. Първата им дъщеря Максима се роди на 1 декември 2015 г. Второто дете Оугъст се появи на бял свят през август 2017 г.

10. Притежава яхта за над 300 млн. долара

Основателят на Фейсбук притежава истинско морско бижу, след като неговата яхта за няколкостотин милиона долара акостира в САЩ броени седмици преди 40-ия му рожден ден. Милиардерът се сдобил с мега яхта за 300 млн. долара, която върви с допълнителна луксозна лодка за 30 млн. долара.