Феновете на Хари Потър посрещнаха с дълбока тъга новината, че актьорът Майкъл Гамбън е починал.

Докато снима филма „Слийпи Холоу“ в края на миналия век, Майкъл Гамбън всеки ден подробно разказва на младата актриса Кристина Ричи в какви нощни клубове е ходил предишната вечер и какви наркотици е употребявал. Никоя от тези истории не е била истина, просто големият британски актьор обича да се шегува и журналистите трябва да са много внимателни около него, защото голяма част от нещата, които казва, са измислица.

Снимка: Getty Images

„Актьорът Пол Скофийлд казва, че когато не е в роля, изобщо не съществува“, сподели Гамбън в интервю за вестник „Гардиън“ през 2004 г. „Това не са точните му думи, но идеята е, че само когато съм в роля, имам какво да кажа на света. Защо да говоря, когато хората могат да дойдат и да видят? Винаги съм смятал, че като актьор трябва да си играя ролята и да си мълча за личния си живот. Не разбирам това желание на хората да знаят интимни подробности за звездите. Винаги съм изненадан, когато някой се опитват да разберат нещо за мен.“

Снимка: Getty Images

Не знаем много за актьора, но ще се опитаме да отделим фактите от многобройните му шеги и да разберем какво го прави един от най-големите британски актьори.

Майкъл Гамбън започва актьорската си кариера с лъжа

Майкъл Гамбън е роден в Дъблин в разгара на Втората световна война. След края на войната, семейството му се мести в Лондон, защото баща му е от хората, които работят за възстановяването на поразения от бомбардировки град. Благодарение на това, роденият в Ирландия актьор получава британско гражданство.

Никой от семейството няма опит в актьорската кариера и самият Майкъл учи и започва работа като инженер. Но мечтата му е да стане актьор и когато е на 24 използва способността си да си измисля, за да направи първите си стъпки в тази област.

Майкъл изпраща писмо да известен ирландски театрален агент, към което добавя и автобиография, пълна с описание на различни роли и постановки, в които е играл. Всичко това е измислица, но агентът се връзва в предлага работа на Гамбън.

Майкъл Гамбън започва да играе в малки театрални роли, но се справя много добре и успява да привлече вниманието на великия актьор Лорънс Оливие, който по това време търси бъдещи таланти сред младите актьори във Великобритания.

През 1965 г. Майкъл Гамбън прави филмовия си дебют във филма „Отело“, в който главната роля се изпълнява от Лорънс Оливие. Филмът става класика, но днес е подложен на сериозна критика, заради решението Оливие да играе чернокож персонаж.

Снимка: Getty Images

През следващите години Майкъл Гамбън продължава да играе предимно в театъра, но приема и доста телевизионни роли. През 90-те години започва да се снима и в много филми за голям екран, но най-голямата слава в кариерата си постига през 2004 г., когато е избран за ролята на Албус Дъмбълдор.

Майкъл Гамбън в „Хари Потър“

Дъмбълдор е един от най-запомнящите се и важни персонажи в литературната поредица „Хари Потър“ на британската писателка Джоан Роулинг. В екранизациите на първите две книги, ролята се изпълняваше от възрастния актьор Ричард Харис, който почина през 2002 г. След него ролята пое Майкъл Гамбън.

Снимка: Getty Images

Феновете все още не могат да решат кой от двамата възрастни мъже изпълнява по-добре ролята на Албус Дъмбълдор – Харис, който е по-спокоен и според някои твърде муден или Гамбън, който е уловил енергията на Дъмбълдор, но има една ужасна сцена, която всички фенове мразят – Дъмбълдор трябва да говори спокойно, но във филма почти налита на бой на момчето:

Въпреки всичко именно Майкъл Гамбън е актьорът, с когото най-много хора свързват образа на Дъмбълдор, тъй като изпълни ролята във всички останали филми от поредицата.

Снимка: Getty Images

Краят на театралната кариера на Гамбън

През 2015 г. Майкъл Гамбън обяви края на театралната си кариера. Актьорът призна със съжаление, че с възрастта паметта е започнала все повече да му изневерява. И макар това да не е кой знае какъв проблем за актьорите в киното, в театъра означава край на кариерата:

„Известно време опитах да играя със слушалка, в която да ми казват репликите“, сподели той. „Но в крайна сметка това се оказа незадоволително. Време е да освободя театралната сцена.“

Снимка: Getty Images

Защо Майкъл Гамбън не живее с жената, за която е бил женен от почти 60 години

Една от малкото „клюки“, които са известни за личния живот на Гамбън е, че през 2002 г. актьорът напуска съпругата си Ан Милър, от която има едно дете. Ан и Гамбън се женят през 1962 г. и по закон все още са мъж и жена. Истината обаче е, че още в началото на това хилядолетия Гамбън започва връзка с по-младата Филипа Харт и двамата заживяват заедно. Имат двама синове.

Макар и на 80 години и вече пенсиониран, Майкъл Гамбън продължил с екранните си роли. До 2018 г. той игра в успешния сериал на Амазон „Fortitude“.

Вижте как филмовата поредица отбеляза своите 25 години