Дори и да не сте гледали “Матрицата”, няма как да не сте попадали на изображения с капитан Морфей. Именно той помогна на Киану Рийвс в култовия филм от 1999 г. да излезе от Матрицата и да поведе съпротивата срещу машините. Със сигурност обаче сте забелязали, че през последните годни той като цяло изчезна от големия екран и не чуваме много неща за него. Актьорът Лорънс Фишбърн, който днес навършва 59 години, продължава да гради успешна кариера на малкия екран, но последното десетилетие никак не беше добро за личния му живот.

Снимка: Getty Images

Лорънс Фишбърн извън “Матрицата”

Актьорът, син на учителка и служител в поправителен дом, започва кариерата си през 1973 г.

През 1994 г. става осмият чернокож актьор в историята на наградите, номиниран за “Оскар” за главна роля и ако беше спечелил, щеше да е едва вторият чернокож носител на престижното отличие (тази чест се пада на Дензъл Уошингтън 6 години по-късно).

През 1996 г. получава и номинация за “Златен глобус” в категорията за актьор в минисериал или филм, направен за телевизията. Ако беше спечелил, щеше да е първият чернокож с тази награда.

Снимка: Getty Images

Въпреки тези престижни номинации, Лорънс Фишбърн става наистина известен, след като сестрите Уашовски (по това време все още известни като “Братята Уашовски”) го избират за една от най-важните роли в предстоящия си филм.

“Матрицата” е уникален и много рискован проект, който лесно можеше да се превърне в скъпоструващ провал, но вместо това стана един от най-култовите и обичани филми на всички времена. Съвсем естествено последваха още две продължения, в които Фишбърн участва, а в момента, 15 години след “Матрицата 3”, се работи по още една част, но този път без Лорънс Фишбърн. Поне доколкото ни е известно, в историята ще участва по-млада версия на Морфей и възрастният актьор е неподходящ, но не е изключено създателите да ни изненадат с неочаквана поява на оригиналния Морфей в някоя сцена.

Макар и да се появява по-рядко на екрана и то предимно в поддържащи роли, Лорънс Фишбърн не страда от липса на работа. Той е ангажиран с няколко много успешни сериала.

Снимка: Getty Images

От 2008 г. до 2011 г. Фишбърн беше редовен актьор в криминалния хит “От местопрестъплението”. От 2013 г. до 2015 г. игра в серала “Ханибал”, вдъхновен от персонажа на писателя Томас Харис. През 2016 г. го гледахме в минисериала “Корени”, а през 2017 г. в “Мадиба”, където играе ролята на Нелсън Мандела.

Може би най-успешната му роля е в ситкома “Black-ish”, който разказва за живота на афроамериканско семейство в САЩ. Темата на сериала го прави не много популярен извън Щатите, но там е истински хит.

Работата по сериала му донесе три номинации за наградата “Еми”.

И макар кариерата му да се развива добре, личния живот на Лорънс Фишбърн определено страда през последното десетилетие.

На следващата страница може да прочетете как се разпадна семейството на популярния актьор >>>

Развод след 15 години брак

През 2017 г. Лорънс Фишбърн шокира почитателите си като съобщи, че се развежда с втората си съпруга Джина Торес. Не само това, но стана ясно, че двамата са били разделени повече от година, но чак сега са решили да направят раздялата си официална.

В изявление до медиите съпругата му написа: “С тъга трябва да съобщя, че Лорънс и аз се разделихме тихо и започнахме да обсъждаме прекратяването на брака още миналата година. Никой от нас не е “лошият” тук. Тва е просто една любовна история с по-различен край от този, който очаквахме с Лорънс.

Лорънс Фишбърн с втората си съпруга, с която се разведе окончателно през 2018 г.
Снимка: Getty Images

Малко след развида си, Торес се събра с бизнесмен от Юта, за когото медиите в САЩ съобщиха, че е пълна противоположност на холивудската звезда. Това не беше изненада, тъй като малко преди официланото съобщение за развода, съпругата на Фишбърн беше забелязана да показва близост с другия мъж.

Лорънс Фишбърн и съпругата му се запознават на снимачната площадка на на втората част на “Матрицата” и почти веднага се женят. Заедно те имат дъщеря.

Арест на дъщеря му

Лорънс Фишбърн има две деца от първия си браk - момче и момиче, като от години дъщеря му му създава главоболия. През 2010 г. Монтана, по това време на 19 години, пусна в интернет секс запис и после с гордост повтаряше, че баща ѝ не го одобрява, но не нея това не ѝ пречи.

Лорънс Фишбърн с дъщеря си Монтана
Снимка: Getty Images

През 2017 г. младата жена заби колата си в друг автомобил и полицията установи, че е с алкохол в кръвта много над позволеното. Монтана беше арестувана, след като започнала да обижда полицаите и да твърди, че е известна порнозвезда. Тя обвинявала Доналд Тръмп за проблемите си и се развикала на един от полицаите, че няма възможност да ѝ даде лед за удареното при катастрофата лице.Когато органите на реда я арестували, жената започнала да уринира.

Съдът осъди Монтана Фишбърн да не напуска града без да уведоми полицията и когато бъде призована, да се явява незабавно, за да ѝ бъде направен тест за наркотици и алкохол. Само няколко месеца по-късно се наложи полицията отново да я издирва, след като Монтана наруши тези разпоредби.

Отношенията с баща ѝ остават обтегнати.

Майката на Лорънс Фишбърн го обвини, че не се грижи за нея

През 2015 г. Хати Фишбърн, майката на актьора, се свърза с медиите, за да се оплаче колко лош син е Лорънс. Тя разкри, че откакто е станал голяма филмова звезда и милионер, не ѝ е обръщал никакво внимание ѝ не ѝ е пращал пари.

Тя е решила да потърси помощ от медиите, след като на 80 години се е оказала в ситуация, в която няма възможност да плаща наема си и се е наложило да остане на улицата.

Лорънс Фишбърн в началото на кариерата си
Снимка: Getty Images

Пред вестник “Ню Йорк Поуст” тя каза: “В продължение на 20 години финансирах кариерата на сина си. Обеща ми къща, голдън ретрийвър и котка. До този момент не съм получила дори подарък за рождения си ден. Не ми е дал дори едно пени.

След статията читатели на вестника помогнаха на възратсната жена, но самият Фишбърн не е коментирал ситуацията с майка си.

Доколкото е известно, Лорънс Фишбърн е прекратил отношенията и с баща си още като дете.