На 20 ноември 1910 г. света напуска великият руски писател Лев Николаевич Толстой, автор на едни от най-значимите романи в историята и за връх на реалистичната литература. Определян като най-великият романист в световната история, трите най-известни произведения на Толстой са романите "Война и мир", "Ана Каренина" и "Възкресение". За него Махатма Ганди казва: "В лицето на Толстой Русия ми даде учителя, който постави рационалните основи на принципа на ненасилие" - идеи за ненасилствена съпротива, изразени в книги като "Царството Божие е вътре във вас". Днес се навършват 113 години от смъртта на Лев Толстой, а ние почитаме живота и творчеството му с избрани мисли и цитати.

Снимка: Getty Images

"Егоизмът е лудост. Лудостта е егоизъм."

"Ако някой се съмнява в неразделността на мъдростта и самоотречението, нека погледне как на другия край винаги се съчетават глупостта и егоизмът."

"Едно от най-опасните изречения е: "Всички правят така."

"Всички мисли, които имат огромни последствия, са прости."

"Истинската мъдрост не е многословна."

"Хората са като реките: водата във всички е еднаква и навред е една и съща, но всяка река бива ту тясна, ту бърза, ту широка, ту тиха, ту чиста, ту студена, ту мътна, ту топла. Така и хората."

"За да повярваш в доброто, трябва да започнеш да го правиш."

"Ако някой истински и сериозно иска да направи живота си по-добър, първото нещо, от което той би се отказал, ще бъде употребата на плътта на животните за храна, понеже това е неморално и включва извършването на действие - убийство, което е несъвместимо с моралното чувство."

Снимка: Getty Images

"Човек може да бъде здрав и без да убива животни за храна. Затова, ако яде месо, той взема участие в отнемане на живот, за да задоволи своя апетит."

"Важно е било и ще бъде винаги само онова, което е необходимо за благото не на един човек, а на всички хора."

"Човек ще се избави от пиянството не тогава, когато е лишен от възможността да пие, а когато пред него има вино и той не го докосва."

"Постоянство и решителност са двете качества, които осигуряват успеха във всяка работа."

"Прави каквото трябва, да става каквото ще."

"Всеки иска да промени човечеството, но никой не се замисля как да промени себе си."

"Любовта е като войната - лесно е да се започне, но е трудно да се спре."

"Колкото повече човек дава на хората и по-малко иска за себе си, толкова е по-добър; колкото по-малко дава на другите и иска за себе си повече, толкова е по-лош."

Снимка: Getty Images

"Който има пари, има в джоба си и тези, които нямат нищо."

"Не се съпротивлявайте на злото, но и сами не участвайте в злото... и никой на този свят не ще успее да ви превърне в роби."

"Все чаках нещо да се случи през периода, когато съм на 63 години... Нищо не се случи. Сякаш не зная, че всичко, което може да дойде отвън, е нищо в сравнение с онова, което може да се случи вътре в човека."

"Който вижда смисъла на живота в усъвършенстването, не може да вярва в смъртта - в това, че усъвършенстването се прекратява. Това което се стреми към съвършенството, само променя формата си."