Представи ни се - коя си ти?
Казвам се Яна Табакова. Цял живот съм се занимавала с журналистика. Преди 5-6 години започнах да работя в телевизия. Била съм и редактор, и репортер и телевизионен водещ. След това се насочих към печатните медии. Започнах да списвам в списание „Клуб М”. Докато бях там, две поредни години организирах конкурса „Мъж на годината”. След това започнах работа в списание „Кой” и във вестник „Монитор”. Така стигнах до списание „Beauty”, където бях главен редактор в продължение на 3 години. Била съм и PR на голяма компания за доставка на строителна техника. Това беше нещо съвсем различно за мен. Сблъсках се с високи корпоративни правила и много подредена структура. Това ми даде много в моето развитие. Днес съм в предаването "Преди обед". За мен е истинско предизвикателство да съм от част този екип и много се вълнувам. Предаването е динамично, разказва истории, разкрива света около нас по любопитен начин.

Какви са твоите рубрики в предаването?
Отговарям за рубриките "Еко" и "Beauty", а също съм и ко-водещ. Но всеки от колегите, който отркрие  история, свързана с тази тематика, може да я разкаже. 

Това ли са нещата, които наистина те интересуват, или за малко правиш компромис със строителната техника?
(смее се)
Да, това са нещата, които наистина ме интересуват. Строителната техника беше възможност да погледна и да се потопя в друг свят, който за мен беше много интересен. Но страстта ми е журналистиката и темите еко и красота.

Къде се срещат красотата и екологията? Имат ли въобще допирни точки?
Екото предполага красотата. Няма нищо по-хубаво от зелена планета, която диша и в която горите растат свободно. Няма нищо по-хубаво от чист въздух, от това всички спокойно да се разхождаме и да не усещаме прекалено застрояване около нас. Опазването на околната среда носи красота. А другата красота - визуалната, на мъжа и на жената, не можеш да я поддържаш, ако не се опитваш да използваш екологични продукти, които покриват определени стандарти. За да сме красиви, трябва да сме еко и обратното.

Мислиш, че българите сме еко ориентирана нация?
Аз съм много приятно изненадана да разбира, че има все повече българи, която проявяват еко насоченост. Има много организации, които се занимават с това, правят се и семинари. И ако до преди няколко години хората гледаха с насмешка или с неразбиране на този проблем, днес разбират, че искат да дишат чист въздух, да живеят нормално и те, и децата им. Опазвайки околната среда, всъщност подсигуряваме бъдещето на нашите деца.

Каква е разликата между еко, био и органично? Дали не се спекулира напоследък с тези думи?
Напоследък това като че ли е мода. А не бива да е така. Органично и био е едно и също. В България сме избрали да използваме думичката био. Еко идва от думата екология – всичко свързано с опазването на околната среда. Да бъдеш еко означава да имаш еко начин на мислене. Не е да бъдеш модерен, не е течение, което трябва да следваш. Това е подходът на всеки човек към живота му. Еко е да си изхвърляме отпадъците разделно.

Ти правиш ли го?
Да. Като цяло още се учим на това. И икономиката ни още се учи. Търсим път към финализиране на тези процеси и вярвам, че ще намерим правилния.

яна табакова
Седим си с теб на слънчева пейка, топло е и двете сме боси, но всъщност е есен. Какви съвети би дала на жените, за да се погрижат за красотата си през този сезон?
Жената трябва да полага грижи за визията си през всички сезони. Резултатите от изминалото лято са дехидратирана кожа и изтощена коса. Сега е времето за хидратация, за антиейджинг процедури, да си подстрижем косата, да си напрвим релаксираща диета, за да можем да започнем сезона по-леко. За да бъде есента хубава и върху лицата ни, трябва да минем през козметик, да си купим хидратиращи кремове, да отидем на масаж. И релаксирани, да запонем работния период.

Разкрий ни твоите малки хитринки за красота?
Аз не използвам много грим, въпреки че в телевизията се налага. След душ си слагам хидратиращ крем, пудра, понякога малко сенки, спирала и лек гланц. И съм готова. Аз съм от жените, които бързо се приготвят. Не са ми необходими часове пред огледалото. Обичам да ходя на маникюр и педикюр. Там си почивам. Това са любимите ми процедури.

яна табакова

Без какво не започва денят ти?
Без кафе. Без душ. Без чувството, че съм обичана. Това ми дава усмивка.

А без какво не завършва?
Без чувството, че съм обичана.

Три думи, с които можеш да се определиш най-точно?
Позитивна, точна, слънчева. Иначе името ми - Яна, означава река.