Днес носителката на „Оскар“ Фей Дънауей навършва 80 години. На 25 години тя става Холивудска звезда още с един от първите филми, в които получава роля и кариерата ѝ е изпълнена с много успехи, както и с няколко известни провала.

Защо на Фей Дънауей ѝ се наложи да се откаже от половината хонорар за най-известния си филм, за да стане звезда

Актрисата е родена в семейство на безработна майка и баща военен. Тя е от английско-германски произход и е прекарала по-голямата част от детството си в пътувания в САЩ и Европа.

Фей Дънауей през 60-те години
Снимка: Getty Images

Когато е на 21 години Фей започва да учи актьорско майсторство и само 5 години по-късно получава първата си роля на голям екран – в комедията „The Happening“.

Същата година, в която прави кинодебюта си, младата Фей Дънауей участва и в превърналия се в култов филм „Бони и Клайд“, в който си партнира с Уорън Бейти. Днес двамата са известни като звезди в този филм, но първоначално студиото планира да впише в надписите единствено Бейти като звезда, а Фей като поддържаща актриса.

Фей Дънауей през 60-те години
Снимка: Getty Images

Младата жена не е съгласна с това решение и се възпротивява, но ѝ казват, че ще се съгласят да я впишат като звезда, единствено ако върне 25 хил. долара от хонорара си. Това е почти половината от 60-те хил., които е получила, но тя се съгласява и решението ѝ е правилно.

Филмът става абсолютен хит, а заедно с него и новата в индустрията актриса Фей Дънауей. Тя получава номинация за наградата „Оскар“ и предложения за още много филми. Това е едно от най-скоростните издигания в Холивуд.

Фей Дънауей в кадър от филма "Бони и Клайд"
Снимка: imdb.com

Любопитен факт е, че младата жена е имала своя визия как да изглежда героинята ѝ във филма. По тази причина е влязла в конфликт с дизайнерката на костюми и в крайна сметка другата жена е победила в спора. Това обаче се е оказало нещо хубаво, защото екранната обирджийка Бони Паркър се превръща в модна икона.

От този момент нататък актрисата решава да се доверява на професионалистите и в доста от следващите си филми настоява да работи именно с дизайнерката Теадора ван Рънкъл, на която дължим визията на Бони.

Кариерата на Фей Дънауей и защо изяде няколко шамара от Джак Никълсън

След ролята в „Бони и Клайд“ пътят на Фей Дънауей в Холивуд е отворен. Тя приема роли както в киното, така и в телевизията, което я прави едно от най-разпознаваемите лица. Вече може да подбира ролите си и никога отново не ѝ се налага да плаща, за да я считат за звезда.

Фей Дънауей в кадър от филма "Китайски квартал"
Снимка: imdb.com

През 1974 г. излиза филмът „Китайски квартал“ с Джак Никълсън в главната роля. Днес филмът се счита за един от най-добрите в американското кино.

В една от сцените героят на Джак Никълсън трябва да удари шамари на персонажа на Дънауей. Естествено той само се преструва и режисьорът Роман Полански заснема няколко дубъла. Фей обаче не е много доволна от представянето си и моли Никълсън да изиграят сцената още веднъж, но този път да я удря наистина. Първоначално актьорът не се съгласява, но в крайна сметка удря жената. Естествено именно тези кадри избира Роман Полански за финалната версия на филма, а Фей Дънауей получава втората си номинация за „Оскар“.

(ВНИМАНИЕ: Видеото разкрива важна част от сюжета на филма!)

През 1976 г. излиза филмът „Телевизионна мрежа“, който също е сред най-високооценените филми на всички времена. За ролята си в него Фей Дънауей е номинирана за „Оскар“ и получава първата си и единствена засега статуетка. Тя има още три награди „Златен глобус“ (от 10 номинации) и награда „Еми“ за ролята си в епизод на хитовия криминален сериал „Коломбо“.

Фей Дънауей в кадър от филма "Телевизионна мрежа"
Снимка: imdb.com

Дотук говорихме за успехите на актрисата, но на следващата страница може да прочетете за провалите ѝ и за срамната случка, която тя сама определя като най-ужасния момент в живота си >>>