Талантът на Джон Траволта, който днес става на 67 години, е неоспорим. Той е любимец на поколения зрители от 80-те и 90-те години. И в същото време името му не буди никакво доверие. Актьорът е участвал в някои много успешни и популярни филми, но и в такива, които почитателите му, а вероятно и самият той, биха искали да забравят.

Снимка: Getty Images

Джон Траволта е роден в Ню Джърси на 18 февруари 1954 г. в семейството на бивш спортист и певица. Той е най-малкото от 6 деца.

Джон Траволта с родителите си
Снимка: Getty Images

На 17 годишна възраст Джон Траволта напуска училище, за да преследва мечтата си да стане актьор. Първата му роля е в театъра – в пътуващата група на мюзикъла „Брилянтин“. Участва и в постановки на Бродуей.

Скоро след това 18-годишният Траволта се мести в Лос Анджелис, за да преследва кариера на екрана. Първата му роля е… труп в криминален сериал. След това започва да получава и „по-живи“ роли, но никоя достатъчно голяма, за да го направи звезда.

Снимка: Getty Images

През 1975 г., докато снима ролята си в хорър комедията „Дяволски дъжд“ в Мексико, някой му дава книгата „Дианетика“ на фантаста Л. Рон Хъбард, която е основа на Църквата на сциентологията. Впечатлен от учението на Хъбърд, че човек сам може да изгради бъдещето си и ролята си в света със силата на мисълта си, Джон Траволта става сциентолог.

Малко след като приема сравнително непознатата в България вяра, Траволта получава и първата си по-голяма роля – в превърналия се в класика хорър филм „Кери“ по дебютния роман на Стивън Кинг.

Снимка: Getty Images

Освен актьор, Траволта е и музикант, който има хит, достигнал топ 10 на класациите за музика през 1976 г.:

 

 

Това му помага да получи и двете роли, които го правят звезда – „Треска в събота вечер“ и екранизацията по мюзикъла „Брилянтин“ (в роля, с която той е добре запознат).

От тук нататък професионалният път на Джон Траволта е пълен с върхове и спадове, но името му вече е записано сред най-големите звезди на Холивуд.

Снимка: Getty Images

Романтичен живот, пълен с любов и… загуби

Докато снима един от първите си филми – „Момчето от стерилната стая“, Траволта започва връзка с актрисата Даяна Хайланд през 1976 г. По-малко от година след това младата жена умира от рак на гърдата.

От 1980 г. до 1990 г. Траволта има няколко връзки, като най-известната е с кинолегендата Катрин Деньов, която е с 10 години по-стара от него.

Снимка: Getty Images

През 1991 г. Джон Траволта се жени за Актрисата Кели Престън. Заедно те имат три деца, едно от които умира само на 17 години през 2009 г. Момчето е било болно от аутизъм и е получавало редовно припадъци, един от които е отнел живота му. В негова чест Траволта създава фондация, която да помага на деца със специални нужди.

През 2018 г. Кели Престън е диагностицирана с рак на гърдата – болестта, убила първата сериозна приятелка на Траволта. Две години по-късно, на 12 юли 2020 г., Кели Престън губи битката с рака и умира.

Днес Джон Траволта навършва 67 години, затова на следващата страница ще ви припомним, кои са петте филма на актьора, които задължително трябва да гледате >>>