С дерматолога и венеролог д-р Евгени Христозов, който има над 30 години практика, разговаряме по гореща и наболяла тема, станала особено актуална след Ковид пандемията, а именно загубата на коса. Специалистът разяснява как да познаем кога косопадyt е опасен, по какво се различава от „алопеция”, какви могат да са причините за появата на тези стряскащи състояния, как да се „преборим” с тях и да си помогнем. Още повече, че този проблем е често срещан при жени, мъже, дори и при деца.

Д-р Христозов, кои са индикациите, че косопадът е проблем?

Можем да разпознаем проблемния косопад по два критерия – количествен и времеви. Ако при обичайната грижа за косата (измиване и разресване) отпадат повече от обичайното количество косми и това продължава повече от месец, най-вероятно има някаква причина.

Има ли „добър” и „лош” косопад?

Косопадът най-често се дължи на ускорено преминаване на космените фоликули по скалпа от фаза на активен растеж във фаза на покой, вследствие на което космените стебла, които не растат, просто отпадат. По-скоро може да се каже, че за косопада има физиологични и патологични причини, което го разделя на „нормален“ и „болестен“. Това разделение е условно, защото нормалният косопад е възможно да премине в болестен, по причини, които не винаги са ясни. Добре е всеки косопад, който продължава повече от месец-два, да се изясни причинно.

Подсказва ли чувството на парене в началото на скалпа, над челото, за предстоящ проблем с косата или има друго обяснение?

Паренето, сърбежът и дискомфортът по кожата на скалпа винаги подсказват за наличен дерматологичен проблем. Колкото по-точно се диагностицира състоянието и колкото по-рано се започне лечението, толкова по-бързо ще постигнем желаните резултати. Понякога пациентите идват, след като са имали оплаквания от повече от 10 години. В подобни случаи, за да помогнем на пациента, са нужни много дисциплина и търпение и от двете страни.

Боите за коса могат ли да се окажат твърде токсични и да доведат до косопад?

Боите за коса причиняват токсични и алергични реакции, най-често заради съдържанието на парафенилендиамин. Засегнати са както косата и кожата, така и вътрешните органи. Тежестта на реакциите зависи от експозицията – колко често човек се боядисва или боядисва други. Понякога минават години, преди проявата на токсичната или алергична реакция. Тоест доводът - „толкова години използвам този продукт без проблем, няма как той да бъде причината” - не е валиден. В научната литература са описани и смъртни случаи, след тежки алергични реакции от боядисване на коса или след поглъщане на боя за коса. 

Как да разпознаем кога косопадът преминава в алопеция? Всъщност има ли разлика между косопад и алопеция?

Косопадът се характеризира със засилено окапване на коса и когато се диагностицира и лекува навреме, много рядко преминава в алопеция. Алопецията е практическа загуба на окосмяване под формата на петна или под формата на видимо разреждане на окосмяването. Най-често алопецията НЕ се предхожда от косопад.

Повече мъже или жени страдат от загуба на коса и какви могат да са причините – генетични, хормонални, хранене, начин на живот - стрес..., почистване с препарати в домакинството?

Най-добре е да разделим отново загубата на коса на косопад и алопеция, защото причините са доста различни. Косопадът или засиленото окапване на коса се причинява най-често от различни видове стрес – инфекциозен (тежки инфекции, включително Ковид), психо-емоционален (хронични стресови ситуации), медикаментозен (прием на лекарства, намаляващи скоростта на делене на клетките в организма, например химиотерапия), диетичен (спазване на диети за отслабване, които лишават организма от важни микро и макронутриенти), както и много хронични заболявания (анемия, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет и др.). Алопециите са различни видове, като основно се разделят на нецикатрициални (при които има шанс за повторен растеж на коса) и цикатрициални (при които космения фоликул изчезва и нямаме шанс за възстановяване на косата в този участък. Причините са основно генетични (хормонални и автоимунни), съчетани с епигенетични (отношение към живота по формата на мисли и емоции, хранене и физическа активност). Тоест причините са разнообразни и следва да се изяснят за всеки отделен случай.

Защо и при деца се появява „алопеция”?

Най-често срещаната алопеция при децата е ареатната или така наречената „кръгова плешивост“. Това е автоимунно състояние, което има категорична връзка с психоемоционалния стрес (внезапен или повтарящ се) и се повлиява много трудно, особено ако не се открие и лекува причината за стреса. Най-добре е да се работи интегративно. Детски психолог да търси и лекува емоционалната травма, а дерматолог в колаборация с педиатър да уточни наличието на автоимунни процеси в други органи и системи и да води терапията. Важно е лечението при деца да бъде преди всичко безопасно и после ефективно. Все пак загубата на коса е неприятно, но не е животозастрашаващо състояние.

Какви грешки най-често допускаме ние, пациентите? Може би като се самолекуваме, купуваме препарати и шампоани, билки, спрейове, препоръчани от аптекар, приятел или по информация, предложена в интернет?

Може би трябва да започнем с лекарите. Ние имаме дълг към обществото, защото заради (наистина) огромната си заетост не отделяме достатъчно време, за да предоставяме на хората разбираема информация, която се основава на научни факти и не е повлияна комерсиално. Тази липса на информираност се запълва от маркетингови материали (които преследват финансов интерес) или потребителски „съвети”, които въпреки че са напълно добронамерени, рядко се оказват полезни. Нека да предложа един основен принцип – както косопада, така и алопецията са медицински състояния, зад които се крие някакъв здравословен проблем. Най-правилното лечение е този проблем да се диагностицира и отстрани, при възможност.

По отношение на хранителните добавки за мазане и прием през устата, бих препоръчал да се избират такива, които са изпитани за действие и безопасност като лекарства, т.е. с клинични проучвания. Шампоаните (в повечето случаи) са просто помощни средства, които имат за цел да не увреждат допълнително космите и кожата. Каквито и активни съставки да съдържат е много трудно те да достигнат до дълбочината на космения фоликул за краткото време, през което шампоана стои на скалпа.

Как е правилно да постъпят пациентите, при които има косопад и кога трябва да потърсят лекар специалист?

Един универсален съвет: Ако имате засилено окапване на коса (при измиване и разресване отпадат повече от обичайното количество косми) и това продължава повече от месец, най-вероятно има някаква причина. Тъй като причината е най-често вътрешна, консултирайте се с лекар, с чиято помощ да я потърсите и отстраните. Най-вероятно ще се наложи да направите кръвни изследвания. Всички други средства за терапия ускоряват излекуването, но единствено премахването на причината осигурява стабилен ефект във времето.

Какви са адекватните методи за лечение на косопад и алопецея – различен подход ли изискват двете състояния?

Най-доброто лечение на косопада и алопецията е отстраняването на причината, довела до това състояние. За да ускорим възстановяването, което може да продължи много месеци, използвайте методи за лечение, за които има научни доказателства, че са ефективни и безопасни. Изберете мъдро на кого да се доверите.

Най-общо казано има два начина да стимулираме възстановяването на косата – медикаменти и/или медицински изделия за прием през устата, мазане или инжектиране и на второ място – физикални методи (лазерна и светодиодна терапия). Всеки лекар прави своя избор на терапия, основан на знанията си и натрупания клиничен опит.

Има ли новости в лечението и какви са те?

Лазерната терапия на косопада и алопециите е добре позната в медицинската практика. Тя се основава на два принципа – фотобиомодулацията (която се постига при избирателно загряване на космения фоликул до около 42 градуса по Целзий за повече от няколко минути) и отделянето на стимулиращи стволовите клетки цитокини (изискващи избирателно загряване до 80-90 градуса по Целзий, но за части от секундата).

На принципа на фотобиомодулацията работят светодиодните каски за лечение на косопад и алопеции. Основната трудност е свързана с продължителността на терапията – поне три пъти седмично за не по-малко от 45 минути, за не по-малко от 3-4 месеца. Повечето пациенти се отказват още в рамките на първия месец. Проблемът при този метод на терапия е болезнеността, възстановителния период и нуждата от много ниско подстригване, за да се проведе процедурата.

Преди няколко години „Фотона” модифицираха ербиум-иаг (Er:YAG) лазера на една от системите си по такъв начин, че той може да работи в импулсен режим, който да стимулира стволовите клетки на косъма едновременно - както на принципа на фотобиомодулацията, така и чрез отделяне на цитокини от пикови температури. По време на процедурата ние загряваме избирателно космените фоликули (не кожата) в третирания участък до около 43 градуса по Целзий за около 20 минути, като едновременно с това постигаме и кратки пикови стойности от около 80-90 градуса по Целзий, но за много кратко време, което предпазва кожата и космите от изгаряне.

Тъй като това е лечение със светлина, която не е радиоактивна по своята същност, няма съществени противопоказания, с изключение на обичайните – бременност, кърмене или тежки хронични заболявания, въпреки че няма нито медицинска логика, нито научна информация, потвърждаваща вредата от лазерната светлина при тези групи пациенти. Лазерната терапия с дерматологични лазери НЕ е противопоказана дори при деца.

Типичния курс на терапия включва 4-8 процедури през около 2 седмици. Ефективността на терапията и продължителността на ефекта зависи основно от премахването на основния проблем, довел до косопад или алопеция. 

Д-р Евгени Христозов

Д-р Евгени Христозов е дерматолог и венеролог с над 30-годишна лекарска практика. Започва работа като участъков лекар, от 1994 до 1998 г. преподава и лекува в Клиника по кожни и венерични болести, МУ, ТУ – Стара Загора. Частната си практика стартира през 1995 г., като през 1999 г. основава дерматологичен център „Lege Artis”. Член е на Български лекарски съюз, Българско дерматологично дружество, съосновател и председател е на УС на Сдружение частнопрактикуващи дерматовенеролози, член на EADV (European Academy of Dermatology and Venereology) от 2009 г., член на AAD (American Academy of Dermatology) от 2011 г., член на ESLD (European Society of Laser Dermatology), член на BAAD (Българска асоциация на естетичните дерматолози). Председател на „Секция по лазерна дерматология” към Българско дерматологично дружество. От 2007 до 2012 г. е активен член на секцията по дерматология и венерология към UEMS (European Union of Medical Specialists). Д-р Христозов е изявен лектор на дерматологичните форуми в България. През 2022 г. защитава дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен „Доктор”, на тема – „Съвременен поглед върху диагностичните критерии и лазерната терапия на розацея и кожна демодекоза”.