Днес се навършват 103 години от рождението на най-великия автор на научна фантастика в света и един от най-продуктивните писатели на всички времена. Айзък Азимов е създател на термина „роботика“, който днес се отнася за реална наука. Той е автор и на трите правила на роботиката, които управляват отношенията между изкуствения интелект и хората. Те са толкова популярни, че почти всички други автори на фантастика ги приемат и ги използват в книгите си.

Азимов е американец с руско-еврейски произход. Той се е научил да чете още на 5-годишна възраст и се запалил по фантастиката в магазина на баща си, където са се продавали предимно сладкиши, но и списания с разкази.

Снимка: Getty Images

Първият си разказ Айзък Азимов публикува в едно от тези списания на 18 години и за по-малко от 3 години броят на разказите му надхвърля 30. Първият му роман, „Камъче в небето“, е публикуван през 1950 г. и става основа на най-популярната му поредица. Той също така е писал или е редактирал над 500 книги, от които научната фантастика е само малка част. Когато веднъж бил запитан какво ще направи, ако научи, че ще умре след 6 минути, Азимов отговорил, че просто ще започне да пише по-бързо.

Айзък Азимов е известен най-вече с фантастиката си, но е писал и много други неща

Може би ще се изненадате, но научнофантастичните книги на Азимов, с които той е най-известен, са само малка част от творчеството му. Той е писал фантастика само в началото на творческия си път и в края на живота си. През останалото време усилието му е било посветено на науката. Той е автор на множество научнопопулярни книги, в които се опитва да обясни научни факти на достъпен и разбираем език.

Библиографията му включва учебници и научни трудове, които са на много високо ниво. Той обаче е автор и на хумористични книги, на детска литература и дори поезия. Един от най-големите му трудове е „Пътеводител в Библията“, който разглежда всички книги в Стария и в Новия завет и ги обяснява в историческия контекст, без да засяга религиозния аспект на текста.

Всъщност религията винаги е била особено интересна тема за писателя, който не вярва в Бог, но в продължение на години отказва да се нарече атеист, тъй като смята, че идеята за Бог не може да се разглежда рационално и следователно е загуба на време някой да се опитва да докаже или да отхвърли съществуването му.

И въпреки че има толкова разнообразно творчество, това, с което остава най-известен и има най-голямо значение за него е научната фантастика. Всъщност тези книги му носят не само известно богатство и световна слава, но също така и го срещат с жената, с която остава до края на живота си. Прочетете повече за съпругата на Азимов, за общите им проекти и за смъртта му в следствие на СПИН на следващата страница >>>

Азимов се запознава със съпругата си, когато тя идва да вземе автограф от него

Големият писател е бил женен два пъти. С първата му съпруга, Гертруд Блугерман, са заедно от 1942 г. до 1973 г. Малко преди са се разведе с нея, Азимов среща начинаещата писателка Джанет Опал Джепсон, докато раздава автографи. Жената, която е с една година по-възрастна от писателя, му става много добра приятелка и двамата започват да си пишат редовно. Малко преди окончателно да се разведе, Азимов се мести, за да е по-близо до нея и през 1973 г. се женят.

Снимка: Wikipedia

Точно по това време Азимов решава да се върне към фантастиката. През 1972 г. той публикува книгата си „Самите богове“, която пише в отговор на критиките, че в романите му няма извънземни и секс. По-голямата част от действието в романа се развива на планета, на която живее извънземна раса с три, вместо два пола, които трябва да се съвкупяват по тройки, за да се размножават. Самият автор счита книгата за една от най-добрите си.

Азимов издава заедно с втората си съпруга по няколко книги, като неговия труд се състои най-вече да ги редактира и да ги направи по-лесни за четене. И въпреки че по-голямата част от писането е дело на жена му, на първо място на корицата издателите слагат неговото име, защото предполагат, че така ще се продават по-добре.

Писателката има и книги, които пише под името Джей О Джепсън, но по-голямата част от творчеството ѝ е свързано със съпруга ѝ и общата им поредица от детски фантастични книги за робота Норби.

Как Айзък Азимов се зарази със СПИН

Писателят умира през 1992 година, като официалната причина за смъртта му, която близките му съобщават, е влошаване на проблем с бъбреците. Няколко години по-късно съпругата му Джанет Опал Джепсон обявява, че истинската причина за смъртта на писателя е СПИН.