След изключително успешния съботен ден на европейското първенство по художествена гимнастика и трите златни медала за България – на Стилияна Николова в многобоя, на ансамбъла в многобоя и в отборната надпревара, днес (26 май) грациите продължават да печелят отличия!

Боряна Калейн е шампионка с обръч, а Стилияна Николова се нареди втора в крайното подреждане с този уред. Тук събрахме 10 любопитни факта за Стилияна. 

1. Стилияна Николова е родена на 22 август 2005 г. в Кайро, Египет.

2. Баща й Илия Дяков е футболист, който игра за „Добруджа“, ЦСКА и „Славия“. Има 5 мача за националния отбор на България в периода 1985-1986 г. Участник е на Световното първенство в Мексико 1986.

 

3. Майка й Паулина Николова също е гимнастичка. Два пъти световна и веднъж европейска шампионка с ансамбъла по художествена гимнастика.

4. Стилияна има една сестра Паола, която е с 15 години по-голяма, и брат, който се казва Денис.

5. Започва да тренира в ранна детска възраст в Египет, където майка й и сестра й работят като треньори по художествена гимнастика.

6. През 2018 г., когато е едва на 13, Стилияна се завръща сама в България, за да се присъедини към националния отбор на страната ни.

7. В класацията „Спортист на годината 2023“ тя зае девето място със 138 точки.

8. Стилияна знае английски, арабски и руски, тъй като в Кайро учи в руско училище.

9. Висока е само 141 см и тежи около 39 килограма.

10. Треньор на Стилияна е Валентина Иванова.