Има много държави по света, чиито традиционни ястия се оказват особено екзотични (да не кажем откачени) за хората, несвикнали с определени вкусове и продукти. Обичаите обаче повеляват, ако си гост непременно да опиташ от храната, с която народът се гордее. И не само да опиташ, но да се постараеш да не я повърнеш и да похвалиш домакина си за старанието и вкусната гощавка. Някои храни обаче са наистина трудни за преглъщане, защото са характерни само за определени региони и небцето се оказва, меко казано, неподготвено за тях.

Все пак ние сме на мнение, че дегустирането на местни храни и напитки е особено ценно, когато пътувате. Само така истински може да се докоснете до мястото, хората и техния бит, да почувствате атмосферата, да разберете повече за културата.

И все пак бихте ли се осмелили да опитате...

Свинските копитца са особено популярни в южните американски щати. Предлагат се най-често пушени и мариновани в оцет.  

Морските таралежи са истински деликатес в Южна Корея и Япония (тук са известни и като уни).

Виното със змии традиционно се приготвя във Виетнам. Използват се отровни змии или скорпиони. Преди да се поставят в бутилките, животните се държат няколко месеца в оризово вино.

Сигурно сте чували за Kopi Luwak? Това е най-скъпото кафе на света. Идва от остров Суматра, Индонезия, и по-точно от дупетата на азиатските палмови цивети. Те изяждат зелените зърна от кафето, които в стомашния им тракт биват подложени на ензимна и бактериална обработка, при което някои от белтъците на зърната се разграждат. Изхвърлените кафеени зърна се събират, измиват и изсушават. Заради нестандартния начин на обработка те имат неповторим вкус и аромат. Цената на килограм кафе достига 1200 $.


Панираните скорпиони на клечка са често срещан асортимент в количките на уличните търговци в Китай. Доста са екзотични за европейците, но ако все пак ви се отвори възможност да дегустирате, по-добре не ги купувайте от улицата. Хигиената и начинът на приготвяне на храната определено е под въпрос. Същите неща може да опитате и в ресторантите, където определено има по-висок контрол.

Близалки и бонбони с хрупкав скорпион в средата предлагат не къде да е, а в щата Невада, САЩ. Хората могат да избират с какъв вкус да бъде сладката част – киви, лимон, диня; но скорпионът винаги си остава по средата.

Други храни, с които по традиция могат да ви нагостят, са санакжи (ястие със сурови октоподи в Япония), ларви, овкусени със соев сос (в Китай ), пържени прилепи (Тайланд), пържени тарантули (в Камбоджа), яйца от игуана (в Колумбия), месо от крокодил (в Найроби) и др.