Във външния вид на тялото ви няма нищо, от което да се срамувате. В това вярва певицата Лиан Раймс, която се престраши да сподели своя гола снимка, на която се виждат следите от псориазиса по тялото ѝ:

38-годишната американска певица страда от кожното заболяване откакто е била 2-годишна. И макар и преди да е говорила за състоянието си, за пръв път се престрашава да свали всички дрехи, за да покаже как изглежда тялото ѝ.

Искам да дам гласност на онези части от себе си, които досега криех“, написа тя. „И искам да покажа през какво преминават толкова много други хора. Дойде моето време да съм откровена за това какво е псориазиса и как изглежда.

Снимка: Getty Images

Псориазисът е кожно заболяване, което предизвиква по тялото червени, сърбящи и люспести петна. Заболяването изключително много се влияе от климата и от психо-емоционалното състояние на организма. По тази причина най-засегнатата група са жени от северните части на Земята.

Болестта не е заразна, но заради неприятния вид на петната болните не желаят да показват телата си. По тази причина постъпката на Лиан Раймс е изключително важна – необходимо е да се говори повече за болестта, за да не им се налага на стотици хиляди хора да го крият като нещо срамно.

Снимка: Getty Images

Снимката на певицата предизвика много положителни реакции и доста хора я похвалиха за смелостта ѝ. В социалните Лиан певицата благодари на почитателите и за подкрепата и призна, че не е очаквала да предизвика чак толкова силна реакция: „За мен беше невероятно преживяване да позволя на хората да видят толкова много от мен и да получа толкова силна любов в отговор.“

Снимка: istockphoto.com

В България много хора продължават да считат псориазиса за заразно заболяване, което прави живота на хората с тази болест непоносим. Много от тях се срамуват да потърсят помощ и прибягват до „народна медицина“, като например пиене на ябълков оцет.

Снимка: istockphoto.com

В интервю за БТА миналата година председателят на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения Ива Димова сподели, че през 2018 г. едва 700 души са потърсили лечение от около 140 хиляди души в страната, които имат псориазис.