Псориазисът се проявява с плаки по кожата в зоните около лактите, колената, скалпа, дланите и стъпалата. Тези плаки от по-груба кожа са болезнени, сърбящи до кървене. Старите побеляват и се сипят като прах при допир с дрехите.

Заболяването може да бъде наблюдавано във всяка възраст. Консултациите с дерматолог вкрлючват и  изследване на кръвна захар, холестерол, кръвна картина. Употребата на някои лекарства може да се окаже причина за псориазис.

Стресът и амбиците са мощен оключващ фактор за псориазис.

Лечението е комплексно - мазила за локално приложение, медикаменти през устата и ултравиолетова терапия (фототерапия). Целта е да се подтиснат симптомите и да се ограничи възможността за обострянето му.  Минава време, докато се установи кое лекарство и в какви комбинации действа на конкретния пациент. Псориазисът може да бъде контролиран в продължение на месеци или години, а в някои случаи да се изчисти напълно. Едновременно с това трябва да се промени начинът на живот:

- Дневно да се пие вода 1-1,5 л. 

- Преминаване на вегетарианска и млечно-растителна диета.

- Да се осигури добър сън.

- Редовната физическа активност.

- Укротяване на амбициите, напрежението и стреса.

При наличието на хронично стресиращи условия промяната е наложителна, за да се постигне спокойствие и тревожността да си отиде. Техниките с дълбоко дишане действат успокояващо. Ако имате проблем за справяне с безпокойството и стреса сами, добре е да се включите в група или да потърсите помощта на инструктор.

Влажността на кожата намалява зачервяването и напукването й,

затова я поддържайте влажна. Когато кожата е суха, раздразнените участъци лесно се възпаляват.

Не употребявайте алкохол,

особено когато имате обрив. Контролирайте високия холестерол и високото кръвно налягане. Спрете да пушите. Целенасочените усилия за промяна с изграждане на здравословни навици ще ви се отплатят със здраве.

Псориазисът не се разглежда като заплашваща живота болест, но предразполага към сериозни здравословни усложнения. 

Психическата страна на заболяването

Лиз Бурбо описва като желание на човек сякаш да обнови кожата си, защото не се чувства оценен и приет за това, което е. Препоръката й е: "Човек да приеме всичко, както е сега, а себе си с всичките си качества, недостатъци, страхове, слабости, сили, таланти, без да се срамува и без да се страхува, че ще бъде отхвърлен.”