„През последните седмици в градовете е мъгливо и облачно, но на 19 декември през деня бях в Пампорово, където грееше слънце. Това ми даде надежда, че вечерта ще мога да заснема Юпитер и Сатурн, които за първи път от много години са толкова близо една до друга“ – споделя 45-годишният Радослав Дечков пред LadyZone.

Той работи в международна фармацевтична компания, но се увлича по астрономията и разполага с телескоп Celestron Astro Fi, чиято голяма леща е с диаметър 5 инча (125 мм).

„Тръгнах от Пловдив за село Чурен, което е над Перущица. Разположих техниката на около 1560 м надморска височина и точно тогава мъглата започна да пълзи нагоре. Събрах багажа и се качих 50 метра нагоре, където, за щастие, успях да направя снимки с 50-кратно увеличение. Около 1 час наблюдавах двете планети, което бе голяма награда за 80-минутното пътуване до местността Върховръх“ – разказа ни пловдивчанинът.

Юпитер и Сатурн, 21 декември 2020 г.
Снимка: Радослав Дечков

Разбира се, снимките (вижте всички в галерията) не могат да се сравняват с тези, направени с професионална техника, но в случая по-важна е емоцията и съпреживяването на събитие, което се случва много рядко. Следващото подобно събиране на двете планети, т.нар. Витлеемска звезда, ще е през 2080 г.

Сатурн, заснета в друг ден с по-добри условия (архивна снимка)
Снимка: Радослав Дечков