Библията разказва, че при раждането на Христос трима мъдреци са видели звезда, която ги е отвела до Витлеем, където е бил роден Спасителят. Според някои това е било много рядко небесно явление, при което планетите Юпитер и Сатурн се приближават една до друга и изглежда, че в небето свети една много ярка звезда. За да коментира този феномен в студиото на „Тази събота и неделя“ беше астроифизикът Тихомир Димитров.

Той каза, че това явление е най-чаканото събитие от астрономите през 2020 г. То ще може да бъде наблюдавано и с невъоръжено око, тъй като Юпитер, най-голямата планета в Слънчевата система, свети много ярко и често се бърка със звезда.

Снимка: istockphoto.com

Юпитер и Сатурн се приближават една до друга на всеки 20 земни години, но да се приближат толкова много се случва изключително рядко. Тихомир Димитров сподели, че последните данни за такова сближаване са от 1226 г.

Снимка: istockphoto.com

Сближаването вече е започнало и утре вечер ще е кулминацията. За съжаление в София се очаква да е облачно и хората едва ли ще видят нещо, дори да живеят по високите етажи. Ако искате да се насладите на събитието, най-добре да излезете от градовете и да се качите високо в планината.

Двете планети ще са видими ниско над хоризонта на юг-югозапад и трябва да ги очаквате малко след залеза.

Какво още обясни астрофизикът може да чуете във видеото.