Трети март стана повод много български известни лица да споделят снимки, патриотични текстове и кадри от активностите си с техните деца в дена на Освобождението. Преобладаваха снимки с народни носии и такива на деца със знамена или други патриотични символи. 

Кой, как и къде отпразнува Трети март вижте в нашата селекция. 

С картина на художника Васил Горанов българската прима Лили Иванова отбеляза празника. 

"Честит 3-ти МАРТ!" - написа тя в профила си в Инстаграм и публикува откъс от стихотворението на Иван Вазов "Новото гробище над Сливница".

Мария Бакалова също сподели свои любими картини, посветени на Освобождението в профила си. Освен тях публикува снимки от паметника Шипка и снимки на деца с български народни носи и

"Честито Освобождение, скъпи БЪЛГАРИ! Горда съм, че съм БЪЛГАРКА! Обичам ви!" - написа тя. 
По-голяма част от поста й беше на английски език. 

"143 години от една от най-великите битки в световната история, сравнима с битката при Термопилите.", допълва тя и споделя още информация, свързана с боевете на Шипка.  

 

 

Ромина Андонова пък сподели снимка на дъщеря си Дария, която държи трибагреник и ръчно изработено табло с апликации на паметниците на България.

До нея има и впечатляващ картонен макет на паметника Шипка. Семейството на "Мис България" 2010 посети и Националния исторически музей.  

С кадър на семейството си, облечени в народни носии, отбеляза празника и Анна Стефанова - една от участничките в миналия сезон на MasterChef и Мисис България за 2017 г. Снимката е от 2018 година, но думите и емоцията на Анна важат за всеки ден.

"В душата си онези, които са избрали да бъдат българи, днес празнуват. Не просто свободата. Празнуват величието на един дух, запазил ни толкова много векове и направил България това, което е била, което е и което може да бъде." - написа тя в Инстаграма си. 

С тази носия красавицата се явява и на конкурс в Андалусия, Испания. 

"Пазете България" - призова Орлин Павлов. 

Съвсем мъничко мънисто в цветовете на българския трибагреник, поставено в дланта му - това беше красноречивият кадър, който сподели певеца. 

Малките неща продължават да са едни от най-важните в живота му. Като неговата дъщеря - Елизабет, която той нарича "На тати любовта". 

Празника честити и Нина Николина, облечена в носия от Кюстендилско на 200 години. 

Заедно с другите певици от "Магията на българските гласове" тя представи новия си проект, в който проследява историята на българската народна песен. Очаква се концертите да се случат през май на емблематични и красиви места в България - Белоградчишките скали, пещерата Леденика и др. 

С носия се показа и художествената гимнастичка Радина Филипова
Много красив кадър край кладенец с вода напомня за една от най-разпространените традиции за запознаване на момите и ергените от миналото - напиване на вода. 

Преди време тя участва и във видеоклипа към песента "Българка" на Deep Zone Project, където с танца си успя наистина да пресъздаде силата и очарованието на българките.

"Бъдете като националното знаме. Винаги стойте на най-високото, развявайте се с гордост и самочувствие" - беше пожеланието на Преслава към нейните последователи в Инстаграм.