Кампанията на организацията за защита на животните "Четири лапи" #ЗовЗаЗоопарковете набира все по-голяма сила - преди месец "Четири лапи" публикува подробен доклад за условията в 16 действащи зоопарка в България, а от днес стартира нов етап от разгръщането на инициативата. Към кампанията със силата на своя глас се присъединяват познати на българската аудитория публични личности, докато международната петиция за подобряване условията за животните, отглеждани в българските зоопаркове, вече събра близо 50 000 подписа. 

До този момент подкрепата си за #ЗовЗаЗоопарковете заявяват известни българи, сред които писателите Мария Лалева и Георги Господинов, певиците Поли Генова, Михаела Филева, актьорът Китодар Тодоров, журналистите Драгомир Симеонов, Ники Кънчев и Константин Вълков, продуцентът Магърдич Халваджиян, фитнес моделът и шампион, автор на книги за здравословно хранене Биляна Йотовска.

Петицията призовава Европейската комисия и българските власти да обърнат внимание на този огромен проблем, защото голямата част от зоопарковете на практика не спазват общоевропейското законодателство. През годините "Четири лапи" сигнализира многократно за различни проблеми при отглеждането на животните в различни зоологически градини - без това да доведе до необходимата реакция от контролните институции спрямо наблюдаваните нарушения, казват от организацията.

Кампанията е отворена за всеки глас, който ще допринесе за още по-голямата видимост и осъзнаване на мащабите на проблема, за да се промени начинът, по който живеят животните в българските зоопаркове.

За жалост, миналата седмица преживяхме загубата на поредна жертва на неконтролираното размножаване на диви животни в плен в българските зоопаркове. Спасеното от Зоокът Разград през 2018 г., лъвче Терез почина няколко месеца преди да навърши четири години в центъра за диви котки FELIDA в Холандия, където преди 10 месеца братчето му Масуд също си отиде. Двете лъвчета развиха тежки заболявания вследствие генетичните малформации, които бяха резултат от близкородственото развъждане.

"2021 е годината, в която се надяваме, че дългогодишните усилия на "Четири лапи" ще дадат старт на една дългоочаквана промяна, а именно – да спрем да гледаме лъвове и тигри зад решетките в бетонни клетки. Неподходящите практики и условия, както и всички други прояви на безотговорност в зоопарковете трябва да спрат. От "Четири лапи" смятаме, че е време институциите да вземат необходимите твърди решения, за да осигурят спазването за българското законодателство и по-добър живот за дивите животни, отглеждани в плен в българските зоопаркове", каза Магдалена Пенева от "Четири лапи".   

От "Четири лапи" представят и "само няколко примера от тъжната картина, която искаме да променим". >>>