Сладкиш с лимон и швейцарско руло амарети ще бъде официалният пудинг за платинения юбилей на кралицата. Сладкото изкушение спечели конкурса за нов официален десерт на празненствата във Великобритания, съобщава Би Би Си.

Джема Мелвин е направила десерта, вдъхновена от лимоновия коктейл, сервиран на сватбата на кралицата с принц Филип през 1947 г.

Сладкишът е направен от пластове лимонова извара и крем, желе "Сейнт Клементс", мандариново кули и бисквити "Амарети".

Той ще се присъедини към редицата ястия, вдъхновени от кралските особи, като бисквитената торта "Виктория".

Около 5000 души на възраст от 8 до 108 години участваха в националния конкурс за изработване на нов десерт в чест на 70-годишното управление на кралицата, като кандидатурите бяха сведени до петима финалисти, които се състезаваха във финалното шоу, излъчено по BBC One.

Джема Мелвин, която е копирайтър от Саутпорт, Мърсисайд, победи колегите си пекари Катрин МакЛенан, Сам Смит, Шабнам Русо и Сюзън Гарднър в специалното предаване на Би Би Си, наречено "Юбилейният десерт", в което херцогинята на Корнуол обяви победителя.

Снимка: Getty Images

Конкурсът беше проведен от кралската верига за хранителни стоки Fortnum and Mason в партньорство с благотворителната организация Big Jubilee Lunch, за да се създаде десерт, който да има запомняща се история зад гърба си, да е вкусен и да е подходящ за 96-годишната кралица.

Но най-важното изискване беше той да може да бъде пресъздаден от зрителите у дома, за да се използва по време на хилядите улични партита, планирани в страната през следващия месец, пише още БГНЕС.