Джейн Фонда е болна от рак и се подлага на химиотерапия. Тъжната новина обяви тя самата. 

"И така, скъпи мои приятели, искам да споделя нещо лично. Бях диагностицирана с нехочкинов лимфом и започнах лечение с химиотерапия", написа 84-годишната легендарна актриса в Инстаграма си.

"Това е лечим рак. 80% от хората оцеляват, така че се чувствам голяма късметлийка" - обясни тя повече за състоянието си.

Нехочкиновият лимфом е най-честосрещания рак на кръвта. Оплакванията обикновено са отоци, безболезнени лимфни възли на шията, подмишниците или слабините; необяснима загуба на тегло; изобилно изпотяване нощем; кашлица, затруднено дишане или болка в гърдите; и др. 

Фонда нареча себе си "късметлийка", защото "има здравна застраховка и достъп до най-добрите лекари и лечение". Призна и че се чувства "привилегирована" заради това, че е известна личност. 

"Почти всяко семейство в Америка се е сблъсквало с рака в един или друг момент и твърде много хора нямат достъп до качествените здравни грижи, които получавам аз, а това не е правилно", коментира тя.

Актрисата сподели, че от шест месеца се подлага на химиотерапия и "се справя доста добре с лечението". Твърдо е убедена че няма да позволи на болестта да попречи на нейната активност в областта на изменението на климата.

Припомнете си защо арестуваха актрисата

"Tрябва да говорим много повече не само за лечението, но и за причините, за да можем да ги отстраним. Например, хората трябва да знаят, че изкопаемите горива причиняват рак. Както и пестицидите, много от които са базирани на изкопаеми горива."

Защо Джейн Фонда твърди, че ракът е учител - вижте на следващата страница.

"Ракът е учител и аз обръщам внимание на уроците, които той ми дава. Едно от нещата, които вече ми показа, е значението на общността. Да развиваме и задълбочаваме общността си, за да не сме сами. А ракът, заедно с възрастта ми - почти 85 години - определено учи на важността на адаптирането към новите реалности" - сподели холивудската звезда.

Преди време Фонда сподели, че съжалявала за козметичната операция, която си е направила. 

"Направих си лифтинг на лицето и спрях, защото не исках да изглеждам деформирана. Не се гордея с факта, че съм имала такъв", казва звездата от сериала "Грейс и Франки" на "Нетфликс".

Тайните за красотата си тя обобщи така:

"Не правя много процедури за лице. Не харча много пари за кремове за лице или нещо подобно, но се хидратирам, спя, движа се, не се излагам на слънце и имам добри приятели, които ме карат да се смея."

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

ОЩЕ СИЛНИ ЖЕНИ, ПРИ КОИТО РАКЪТ Е СТАНАЛ ЧАСТ ОТ ЖИВОТА