Обещанията в началото на всяка нова година са хубаво нещо – карат ни да се активизираме и да погледнем от друг ъгъл на нещата. На новия период от 365 дни, който всички посрещаме, обикновено залагаме много надежди и искаме да се сбъднат поне половината от желанията ни. А започването на нов период често означава да започнем начисто. Ние ви предлагаме да го направите буквално – изчистете дома си от всичко ненужно, освободете място за нови вещи и положителна енергия. Сигурни сме, че вещите в нашия списък се намират и във вашия дом. Време е да се разделите с тях.

Нежелани подаръци

Снимка: istockphoto.com


Вероятни и вие сте получили поне един нежелан подарък за Коледа. Не го съхранявайте у дома. Ако не ви харесва сега, това означава, че няма да ви хареса и след 5 месеца, и след 1 година. Опции има – подарете го, продайте го, дарете го.

Стари календари

Започвате нова година и старите календари нямат място в нея. Ако все пак на тях има сантиментална снимка на дете или ваша, изрежете я и изхвърлете другата част.

Вещи, свързани с бившия

Снимка: istockphoto.comКартички, сувенири, снимки, подаръци – всичко, свързано с бившия е добре да остане в миналото и да се озове в кофата. Нали през новата година очаквате нова любов? Няма как да я приветствате, ако пазите спомен от старата...

Храни, продукти, козметика и лекарства с изтекъл срок на годност

Подправки, лекарства, козметика, буркани със зимнина, сиропи, покълнал лук, чесън и картофи – ако скоро не сте правили ревизия на аптечката или килера, време е да го направите. Няма по-добър момент за това от новата година. Замислете се – вероятно няма да използвате нито един от посочените продукти.

Дрехи и обувки, нуждаещи се от ремонт

Снимка: iStock

Ето че отмина и още една година, в която не успяхте да намерите време, за да занесете на шивач роклята, която ви е широка или разлепеният ток на зимните ботуши при обущар. Ако това е поредната година, в която се заричате да направите това, то нашият съвет е да се отървете от тези дрехи и обувки. Или поне да направите ревизия на тези от тях, които бихте носили и да изхвърлите тези, които ще попаднат в графа по-скоро не.

Дрехи, които вече не ви стават

Снимка: istockphoto.com


Независимо дали сте отслабнали или напълнели през отминалата година, дрехите, които не ви стават вече, вероятно няма да ви стават скоро. Ако ви станат в един момент, те ще са престояли в гардероба и е много вероятно модата им да е отминала.

Стари чорапи и бельо

Скъсани чорапи и захабено бельо – наистина няма смисъл да ги пазите в скрина и постоянно да ги избутвате най-отзад за случай, в който ще ви потрябват. Всички знаем, че това няма да се случи.

Счупени детски играчки

Снимка: istockphoto.com

В началото на годината направете бърз обзор на играчките на детето/цата ви. Изхвърлете всичко счупено, което не може да се поправи. С особена сила това важи за пластмасовите играчки, които трудно се поддават на ремонт.

Умалелите детски дрехи

Разбира се, не е добра идея да ги изхвърляте, защото вече има достатъчно магазини, в които може да продадете дрехи втора ръка, може да ги дарите или подарите на приятелско семейство. Не ги дръжте обаче по килери и мазета, защото колкото и да са запазени, те ще попият от миризмата на усойното място и след това наистина трябва да заминат в кофата.