Баскетболистът Денис Родман навършва 60 години на 13 май. Той е една от най-популярните и влиятелни фигури в света на шоубизнеса през 90-те - предшественик на съвременните инфлуенсъри.

Цветните му прически, маникюрът и постоянните скандали го карат да си признае, че не е повярвал, когато "Чикаго Булс" са го поканили в отбора. "Струва ми се, че бях прекалено ексцентричен за тях."

По повод юбилея му си припомняме 7 особено паметни събития от живота му:

1. Връзката му с Мадона

Двамата излизат съвсем за малко - едва 2 месеца, но за това време Родман явно е успял да впечатли певицата. Години по-късно той разказва, че тя му се е обадила да му предложи 20 млн. долара, ако забременее от него. Родман, който по това време бил в казино в Лас Вегас, се качва на частен самолет, който певицата му праща, за да стигне максимално бързо до нея в Ню Йорк. "Тя наистина много искаше да забременее по онова време. Пращаше ми факсове, в които пишеше: "Искам да бъда с теб, липсваш ми."

Мадона ражда първата си дъщеря Лола две години по-късно, а нейн баща е актьорът Карлос Леон.

2. Баскетбол с ритници

Яркият публичен образ често подвежда хората да подценяват уменията на Родман като спортист. Той обаче е сред най-важните играчи на "Чикаго Булс" в най-силното им десетилетие, когато с него е играл и самият Майкъл Джордан.

Скандалите обаче го настигат и на игрището.

През 1997 г. в гнева си и без ясна причина той сритва оператор с телевизионна камера. Макар постъпката му да не е санкционирана от съдията по време на играта, впоследствие Родман плаща компенсация от 200 хил. долара, а NBA го отстранява за 11 срещи, което му носи загуби от над 1 млн. долара.

3. "Двойна комбина"

Снимка: Getty Images

Повечето големи звезди на баскетбола от 90-те имат свой филм - Майкъл Джордан участва в "Космически забивки", Шакил О'Нийл в "Стомана", а Родман си партнира с Жан Клод Ван Дам в експресивния екшън "Двойна комбина".

Баскетболистът печели три Златни малинки - за "Най-лош дебют", "Най-лоша мъжка роля" и даже за "Най-лош екранен тандем" за дуета му с Ван Дам. 

4. Уволнен от приятеля си Доналд Тръмп

През 2009 г. Родман взима участие в специалното ВИП издание на "Стажантът". Той обаче чува думите "Уволнен си" от Доналд Тръмп, тъй като отборът му допуска грешка, изписвайки името на Мелания като "Милания".

Извън шоуто обаче Родман е добър приятел с Тръмп. Дори публично подкрепи кандидатурата му за президент през 2016 г. с пост в Туитър, в който казва: "Нямаме нужда от поредния политик, трябва ни бизнесмен!"

5. Да се ожениш за себе си

Снимка: Getty Images

Самолюбието му определено няма граници - през 1996 г. Родман обявява, че е бисексуален. Той решава да се ожени за себе си и се появява публично в бяла рокля.

Всичко това е съзнателно провокиран скандал, част от рекламната кампания на биографичната му книга "Bad As I Wanna Be".

6. Да изкараш 45 минути на сцена, без да са те канили

Снимка: Getty Images

"Татуирана бомба със закъснител" така от МТВ описват Денис Родман през 1998 г.

Тогава той се появява неканен на сцената по време на концерт на рок групата "Пърл Джем". В продължение на 45 минути баскетболистът ту с микрофон, ту без питал публиката "Забавлявате ли се?", а когато най-сетне се вдъхновява и да запее, окончателно му спират микрофона.

Вокалистът на бандата Еди Ведър коментира "Беше пил от поне три дена".

7. Северна Корея

Денис Родман е първият американец, който гостува на Ким Чен-ун.

Това става през 2013 г. и двамата се сприятеляват моментално. Родман дори предлага Обама да се обади на Ким, след като и двамата са фенове на баскетболиста. "Моята цел е да разтопя леда между две враждуващи държави."

Родман посещава страната още два пъти (през 2017 и 2018 г.), а мечтата му за сближаване между двете страни се сбъдва от следващия президент на САЩ - Доналд Тръмп.