В един дъждовен вторник следобед Йеджин приготвя обяд за приятелките си в апартамента си, където живее сама в покрайнините на Сеул - щастливо необвързана. Докато се хранят, една от тях показва меме на динозавър на телефона си. „Внимавайте“, казва динозавърът. "Не позволявайте да изчезнете като нас." Всички жени се смеят. „Смешно е, но е черен хумор, защото знаем, че можем да причиним собственото си изчезване“, казва Йеджин, 30-годишна телевизионна продуцентка.

Нито тя, нито някой от нейните приятелки, планират да имат деца. Те са част от нарастваща общност от жени, избрали живот без деца. Южна Корея има най-ниската раждаемост в света и тя продължава да се срива, чупейки собствения си изумително нисък рекорд година след година. Данните показват, че той е спаднал с още 8% през 2023 г. до 0,72. Това се отнася до броя деца, които една жена се очаква да има през живота си. За да се запази населението стабилно, този брой трябва да бъде 2,1. Ако тази тенденция продължи, се очаква населението на Южна Корея да намалее наполовина до 2100 г., пише Би Би Си.

„Национална извънредна ситуация“

В световен мащаб развитите страни отбелязват спад на раждаемостта, но нито една не по такъв екстремен начин като Южна Корея. Прогнозите са мрачни. След 50 години броят на хората в трудоспособна възраст ще намалее наполовина, броят на хората с право на задължителна военна служба в страната ще се свие с 58%, а почти половината от населението ще бъде на възраст над 65 години.

Това вещае толкова лоши времена за икономиката, пенсионния фонд и сигурността на страната, че политиците го обявиха за „национално извънредно положение“.

В продължение на почти 20 години правителствата хвърлят огромни суми за решаване на проблема – около 286 милиарда долара.

Двойките, които имат деца, са обсипвани с пари - от месечни помощи до субсидирани държавни жилища и безплатни таксита. Болничните сметки и дори инвитро зачеванията са покрити, но само за тези двойки, които са женени.

Подобни финансови стимули обаче не проработват, което кара политиците да обмислят по-„креативни“ решения - като наемане на бавачки от Югоизточна Азия и освобождаване на мъжете от военна служба, ако имат три деца преди да навършат 30 години.

Не е изненадващо, че политиците са обвинявани, че не се вслушват в младите хора - особено жените - относно техните нужди.

Когато Йеджин решава да живее сама, когато е между 20 и 30 години, като се противопоставя на социалните норми - в Южна Корея самотният живот до голяма степен се смята за временна фаза в живота на човека. Впоследствие тя реши изцяло да не се омъжи и да няма деца.

„Трудно е да се намери годен за срещи мъж в Корея – такъв, който да споделя задълженията и грижите за децата по равно“, казва тя. През 2022 г. само 2% от ражданията в Южна Корея са били извънбрачни.

„Вечен цикъл на работа“

Вместо това Йеджин е избрала да се съсредоточи върху кариерата си в телевизията, която, според нея, така или иначе не й позволява да има достатъчно време, за да отгледа дете. Корейското работно време е сериозен фактор от денонощието. Йеджин работи традиционна работа „от 9 до 6“ (корейският еквивалент на „от 9 до 5“), но казва, че обикновено не си тръгва от офиса преди 20 ч. и освен това дава извънреден труд. След като се прибере у дома, тя има време само да почисти вкъщи или да направи малко упражнения преди лягане.

„Обичам работата си, тя ми носи толкова много удовлетворение“, казва тя. „Но да работиш в Южна Корея е трудно, заклещен си във вечен цикъл на работа.“

Йеджин казва, че има и натиск да се учи в свободното си време, за да стане човек по-добър в работата си: „Корейците имат това мислене, че ако не работите непрекъснато върху себеусъвършенстването, ще изостанете и ще се провалите. Този страх ни кара да работим двойно повече."

Тя също така споделя идентичен страх като всяка жена в страната - че ако си вземе отпуск, за да има дете, може да не може да се върне на работа след майчинството.

„Има косвен натиск от страна на компаниите, че когато имаме деца, трябва да напуснем работата си“, казва тя. Тя е гледала как това се случва със сестра й и двамата й любими водещи на новини.

„Знам твърде много“

Една 28-годишна жена, която работи в отдел за човешки ресурси, каза, че е виждала хора, които са били принудени да напуснат работата си или които са били пропуснати за повишение след отпуск по майчинство, което е било достатъчно, за да я убеди никога да няма бебе.

И мъжете, и жените имат право на едногодишен отпуск през първите осем години от живота на детето си. Но през 2022 г. само 7% от новите бащи са използвали част от отпуска си в сравнение със 70% от новите майки.

Корейските жени са най-високо образованите от тези в страните от ОИСР и въпреки това страната има най-неблагоприятната разлика в заплащането между половете и по-висок от средния дял на жените без работа в сравнение с мъжете.

Изследователите казват, че това доказва, че жените са поставени пред компромис - да имат кариера или да имат семейство. И те все по-често избират кариерата.