Замърсяването на околната среда и водите е проблем, с който се борят както обикновените хора, така и големите компании. Бизнесът работи в посока за защита на природата и търси начини за използването на рециклираните материали в производството.

Ето какви са практиките на някои от компаниите, които рециклират материали и с получените произвеждат нови от собствените си продукти.

Patagonia

Още от 1993 г. Patagonia използва рециклирани пластмасови бутилки от газирани напитки за производството на своите облекла за дейности на открито. Компанията продължава да рециклира бутилки, производствени отпадъци и износени дрехи от собствените си колекции за производството на полиестерни влакна, които са необходими за новите дрехи. Patagonia е с напредничаво мислене и продава и торбичка за пране от рециклирани материали, които намаляват броя на синтетичните микрофибри.

Nike

Nike работи с програмисти, инженери и дизайнери, за да създаде функционална технология, която да стои зад обувките за бягане Flyknit. Тяхното производство намалява обема на материалните отпадъци, използвани в процеса на изрязване и зашиване на обувките с 60%. Данни при производството сочат, че за всеки чифт Flyknit се използват шест рециклирани пластмасови бутилки.

Garnier

Френската козметична компания признава, че очакванията на потребителите са се променили във времето - поведението на хората е насочено към подкрепа на марки, които са с кауза. Garnier е посветена на устойчивото развитие. Компанията използва рециклирана пластмаса в своите опаковки. До 2025 г. компанията ще произвежда опаковки от рециклируеми, разградими или материали за многократна употреба, според Manufacturing.

Adidas

Още през 2015 г. Adidas си партнира с екологичната организация Parley for the Oceans, която е насочена към опазването на околната среда и океаните. През 2020 г. малко над половината от полиестера, който използва Adidas за своите продукти, идва от рециклирани пластмасови отпадъци. През същата година Adidas произведе и 15 млн. чифта обувки, изработени от пластмасови отпадъци, рециклирани от плажове. Обещания на компанията сочат, че от 2024 г. компанията ще се посвети на използването само на рециклиран полиестер при производството на своите облекла.