След броени дни почитателите на „Игра на тронове“ и поредицата „Песен за огън и лед“ ще се завърнат във Вестерос след 3 години надалеч. Светът, изпълнен с кръв, голи сцени и дракони, се завръща в сериала „Домът на дракона“, който стартира от 22 август в HBO Max. Залогът обаче е много висок, защото това е един от най-скъпите сериали, правени някога.

Счита се, че всеки епизод от новия сериал ще е с бюджет от около 16 млн. долара. Това е колкото беше бюджетът на осмия сезон и в пъти повече, отколкото излизаха епизодите в първите сезони (по около 6 млн.)

Всъщност обаче последните епизоди бяха най-критикувани от почитателите и макар сериалът да завърши с рекордна гледаемост, коментарите за него бяха унищожителни. Ако „Домът на дракона“ не успее да спечели зрителите веднага, рискува да се превърне в много скъпа катастрофа.

Защо епизодите на „Домът на дракона“ са толкова скъпи?

Една от причините е ясна – за разлика от „Игра на тронове“, където драконите бяха само три и участваха единствено в сцените с Денерис, в „Домът на дракона“ и огнедишащите чудовища, и хората, които ги яздят, са значително повече.

Сериалът разказва за гражданската война между двама претенденти за трона – брата на досегашния крал и дъщеря му. Въпреки че принцеса Ранира е законната наследница на покойния си баща, голяма част от кралството застава зад чичо ѝ.

Има обаче и друга причина за високата цена на епизодите – COVID. За топва разказа създателят на сериала Мигел Сапочник.

„Изведнъж от 500 статисти, можеш да имаш най-много 150, но всеки струва пет пъти повече“, разказа той. „Трябва да ги наемеш три дни по-рано, за да бъдат тествани. И всички трябва да пристигнат с отделен превоз. Изведнъж цената на всичко се наду като балон.“

Ако дори един човек на снимачната площадка се разболее, това може да забави продукцията със седмици. Самият Мигел Сапочник е пипнал вируса, но едва в последния ден от снимките.

„Всичко, което по принцип е сложно, стана още по-сложно и трудно“, обясни той. „Често се питахме защо трябва да го правим точно сега. Защо не можем да изчакаме? Но трябваше да намерим начин да се справим.“