"Хартиената къща" (на англ. "Money Heist" с оригинално заглавие "Casa de papel") несъмнено е най-успешният чуждестранен сериал в историята на стрийминг платформата „Нетфликс“. Четвъртият сезон за изкусните обирджии достигна невероятните 65 милиона гледания. През април миналата година излезе и документалният филм "Money Heist: The Phenomenon", който дава отговор на въпроса защо сериалът предизвика такъв фурор на международно ниво.

"Хартиената къща" е най-гледан във Франция, Италия, Аржентина, Чили, Бразилия и Португалия. Поредицата също има значителна фен база в Северна Африка, Близкия изток и Турция.

От испански сериал без особено голям бюджет до мащабна продукция на "Нетфликс"

"Хартиената къща" е история за провала”- казва Хавиер Гомез Сантандер, сценарист и изпълнителен продуцент на сериала. Но тук не става въпрос за „провала“ като опорна точка, вплетена в сюжетната линия, а за провала при създаването на визуално съдържание за широката аудитория.

Малцина фенове знаят, че първоначално сериалът е испанска продукция. Първият му епизод привлича 4,5 милиона зрители в родната Испания, но с всеки следващ епизод аудиторията губи интерес. След краткотрайния успех и главоломния провал, на пръв поглед продукцията няма бъдеще. Актьорите дори споделят, че приели с мъка раздялата с любимите си персонажи.

И точно тогава "Нетфликс" вдъхва нов живот на сериала. Следват успех след успех, след успех или по-точно 65 милиона зрители и милиони последователи в социалните мрежи.

Интересен факт е, че първият сезон на поредицата е с ограничен бюджет, сниман е единствено и само в Испания, като всички чужди локации са пресъздадени в Мадрид. След като стрийминг платформата придобива продукцията, бюджетът се разширява драстично.

Световна истерия

Няколко събития доказват, че "Хартиената къща" е преминал отвъд границите на „просто поредния популярен сериал по "Нетфликс“. Сюжетната линия вдъхновява няколко обира, като крадците са облечени с костюми подобни на тези в сериала: червен гащеризон и маска с облика на художника Салвадор Дали.

Но по-важното е, че този костюм е символ на протестите за граждански права в Испания, Франция, Ирак, Ливан и Чили. И така персонажите, които се позовават под имената на различни градове - Токио, Рио, Денвър, Найроби и др., се превърнаха в символ на протеста срещу статуквото.

Към фен базата на сериала се присъединиха майсторът на трилъра Стивън Кинг и и футболистът Неймар, като Неймар дори участва за кратко в трети сезон.

"Bella ciao"- химн на съпротивата

Песента "Bella ciao" е символ на борбата срещу статуквото в сериала и в реалния живот. От края на 19 век тя се изпълнява в знак на протест срещу суровите условия на работа в оризовите полета в Северна Италия.

Между 1943 г. и 1945 г. песента е модифицирана и е приета като химн на италианската антифашистката съпротива. И до днес версията на "Bella ciao" се възприема като антифашистки химн на свободата.

Една сутрин се събудих,
красавице, довиждане! Красавице, довиждане, довиждане, довиждане!
Една сутрин се събудих
и окупатора видях.
О, партизани, и мен водете,
красавице, довиждане! Красавице, довиждане, довиждане, довиждане!
О, партизани, и мен водете,
аз готов съм за смъртта.

Сериал за съвременния Робин Худ

Създателите на "Хартиената къща" са използвали добрата стара формула за успех в киното - главният персонаж е престъпник с лошо минало, но с добро сърце. Персонаж, (в случая персонажи), който сякаш омагьосва... ненадейно зрителят започва да подкрепя този съвременен Робин Худ и да опрощава греховете му пред закона. 

Кога да очакваме финалния сезон

Все още не е ясно кога ще бъде премиерата на петия сезон на сериала. Миналата година в края на месец юли излезе официална информация, че сериалът ще приключи след този сезон, но оттогава досега няма нова информация. Не ни остава нищо друго освен да почакаме... търпеливо.