Троен "удар в десетката" само за три години на българското женско кинодуо Мина Милева и Весела Казакова. Дебютният им игрален филм "Котка в стената" стартира от конкурса в Локарно през 2019 г. и през 2020 г. спечели наградата за най-добър български игрален филм на София Филм Фест.

Само преди седмица новият им филм "Жените наистина плачат" участва с успех в конкурсната програма „Особен поглед“ в Кан, а сега те са поканени да оглавят престижната програма "Венециански дни" (Giornatte degli autori) на най-стария кинофестивал в света. 

Очаквайте българската премиера на "Жените наистина плачат" в септемврийското издание на 25-ия София Филм Фест.

Вижте какво се казва в част от съобщението до медиите на Венецианския фестивал:

"Те са изпълнени със страст и целеустременост и събират овации от киноспециалистите в целия свят - забележителният режисьорски и продуцентски дует Весела Казакова и Мина Милева е част от младото българско кино, което поставя България във фокуса на вниманието от 2013 до настоящата, 2021 година. Двете дами са на една вълна в творческо отношение още от документалния си дебют „Чичо Тони, тримата глупаци и ДС“, приет с противоречиви отзиви най-вече поради политическия заряд на историята, особено в България, където все още имат сериозно влияние предразсъдъци на тема идеология, полова и расова принадлежност. Весела и Мина ще пристигнат във Венеция начело на журито на програмата "Венециански дни" [Giornate degli Autori] след изключително топлия прием в Кан на най-новия им филм – "Жените наистина плачат"; творбата им се състезаваше в конкурсната програма "Особен поглед", а Screen International определи филма като "провокативна и увлекателна драма, в която се съчетават лични и политически теми".

За първи път две дами, които са режисьори и продуценти, ще бъдат начело на журито на "Венециански дни", което присъжда режисьорска награда, придружена с чек за 20 000 евро - финалното обсъждане и решенията на журито ще бъдат предавани на живо в социалните медии на 10 септември 2021 г. Мина и Весела имат ангажимента да говорят "в един глас" - така, както правят това във филмите си. Решението да бъдат поставени начело на журито е революционно и съвсем в духа на самото жури, което е съставено от 27 млади киномани, представители на всички европейски държави - част от програмата "27 пъти кино" на Европейския парламент, организирана съвместно от "Венециански дни", Наградата на публиката "ЛУКС" на Европейския парламент и Европа Синемас, в партньорство със Cineuropa. Във Венеция тази инициатива се координира от артистичния директор на фестивала в Карлови Вари, Карел Ох."

"Мина Милева и Весела Казакова са жени, активисти, феминистки и кинаджии", заявява Гая Фурер, артистичен директор на "Венециански дни" .

"Радваме се, че те приеха предложението да застанат начело на журито на "Венециански дни", защото днес повече от всякога ни е нужно съчетание от киномайсторство и активна позиция. Нужни са ни хора, които могат да рушат границите чрез киното, да проправят нови пътища. В техните творби ние откриваме жизненост, дръзка комбинация между обществени и лични теми, между лични и колективни права, между форма и съдържание. Киното на Мина и Весела е умно, изпълнено със съчувствие, провокативно, яростно, иронично, живо и изключително честно. Надявам се именно тези ценности да бъдат открити и в тазгодишната селекция на конкурсната програма "Венециански дни", допълва Фурер.

Пълният текст на съобщението може да прочете тук