Тази седмица почитателите на най-популярния таен агент в историята на киното ще имат възможност да се насладят на 25-ия филм от поредицата, отложен с около година и половина заради пандемията. Създателите на „Смъртта може да почака“ са си поставили за цел това да е филмът с най-добри взаимоотношения между мъжките и женските персонажи, но това не винаги е било така.

Според режисьора Кари Фукунага, който стои зад новия филм, образът на Джеймс Бонд, изигран от Шон Конъри преди 60 години, практически е изнасилвач.

Снимка: Getty Images

„В „Операция Мълния“ или в „Голдфингър“ персонажът на Шон Конъри в общи линии изнасилва жена“, каза Фукунага в интервю за „Hollywood Reporter“. „Тя казва „не, не, не“, а той отговаря „да, да, да“. Това не би минало днес.“

Режисьорът, който преди да поеме работата по „Джеймс Бонд 25“ беше най-известен с режисурата на сериалите „Маниак“ и „Истински детектив“, има предвид сцени от филма „Операция Мълния“. В една от тях Бонд целува медицинска сестра, без нейното разрешение, а по-късно я изнудва, за да прави секс с нея (заплашва я, че ще издаде информация, която може да ѝ коства работата).

В „Годфингър“ пък Бонд прави секс с легендарната Пуси Галор, въпреки че тя недвусмислено изразява несъгласието си и дори опитва да се предпази от него.

През последните години старите филми за Джеймс Бонд често са критикувани за отношението на тайния агент към жените. В 24-те филма, излезли досега, Джеймс Бонд има сексуални отношения с общо 67 жени, като най-голям брой от тях се падат на филмите, в които Шон Конъри изпълнява главната роля.

Образът на агент 007 е създаден от писателя Иън Глеминг през 1952 г., а през 1962 г. превзема и големия екран. Досега филмите са спечелили близо 7 млрд. долара, като най-успешен е „Операция Скайфол“ от 2012 г.

„Смъртта може да почака“ ще е последният филм, в който ролята на Джеймс Бонд ще се изпълнява от Даниел Крейг.